Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

135 inspekcijskih nadzora

Federalni inspektori “češljaju” ugostiteljske objekte, do sada napisali skoro 70.000 KM kazni

Zbog rada bez odobrenja, za dva subjekta nadzora donesene su upravne mjere – rješenja o zabrani rada, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove

Federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori, u provođenju nadzora iz oblasti turizma, od početka ljetne sezone izvršili su 135 inspekcijskih nadzora, u kojima su evidentirani prekršaji za koje će biti izdat 91 prekršajni nalog s ukupnim finansijskim teretom od 66.850 KM.

Zbog rada bez odobrenja, za dva subjekta nadzora donesene su upravne mjere – rješenja o zabrani rada, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Najveći broj nepravilnosti utvrđenih inspekcijskim nadzorom odnosi se na rad bez odobrenja i nevođenje evidencija, odnosno neevidentiranje gostiju. Direktni efekti rada inspektora se, između ostalog, odnose na evidentiranje 485 neprijavljenih gostiju, a indirektni na prijavljivanje oko 2.500 gostiju, plaćanje turističke takse i izdavanje fiskalnih računa za izdate usluge.

– Zbog niza koristi koje proizlaze iz njegova razvoja, turizam je stekao status izuzetno važne komponente nacionalnih privreda mnogih zemalja, pa i naše, te je, kao takav i predmet kontrole federalnih inspektora. Inspekcijski nadzor se vrši u najvažnijim turističkim destinacijama na području Federacije BiH – izjavio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

Nadzori se provode na osnovu Plana i Programa rada Federalnog tržišnog inspektorata za 2022. godinu, u skladu s odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o turističkoj djelatnosti i podzakonskim aktima.

Federalni tržišni inspektorat nadzore u oblasti turizma tokom ove sedmice vrši na području Kantona Sarajevo, a do kraja ljetne sezone će biti obuhvaćeni svi kantoni u FBiH.