Državni poslanik Damir Arnaut upozorava

SDA treba spriječiti moguću blokadu Ustavnog suda BiH

ustavni sud bih DB (7)
Ustavni sud BiH, sala za rasprave i odlučivanje, pred kojim je Udruženje "Za Doljanku" uputilo apelaciju sa zahtjevom da ubrza spor o navodno nezakonitoj odluci resornog Ministarstva.

Ne sumnjam da SNSD i HDZ odugovlače izbor. Kako Mirsad Zaimović ima ovlasti da sazove sjednicu u augustu, SDA će biti Dodikov i Čovićev saučesnik u ovom naumu ako on to ne uradi. Naime, prva naredna prilika će biti tek u decembru ili januaru, a tada će HDZ usloviti konstituisanje vlasti izborom kandidata kojeg oni preferiraju, kaže Arnaut za Fokus

Ukoliko Predstavnički dom Parlamenta FBiH u augustu ne imenuje jednog sudiju u Ustavni sud BiH moglo bi doći do blokade rada i državnog Ustavnog suda, kao što je trenutno slučaj sa Vijećem za vitalni nacionalni interes pri Ustavnom sudu Federacije BiH.

Na ovu mogućnost u razgovoru za Fokus upozorava državni poslanik Damir Arnaut koji naglašava da je ključ za preveniranje ovakve situacije u rukama SDA.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Naime, sudija Ustavnog suda BiH Mato Tadić 15. augusta navršit će punih 70 godina i prema Ustavu BiH na taj dan mora u penziju, što znači da u Ustavnom sudu BiH ostaje osam sudija, a već 3. novembra ove godine 70 godina imat će sudija Miodrag Simović, što znači da će i on morati napustiti sadašnju poziciju.

Sudiju koji će naslijediti Tadića bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH, a onog koji će doći na upražnjeno mjesto nakon sudije Simovića birat će Narodna skupština RS.

Nadležna tijela pri entitetskim parlamentima ranije su raspisale konkurs za popunu ovih pozicija, ali s procedurom imenovanja koja nije ni na vidiku, očigledno se odugovlači. S obzirom na to da su u oktobru opći izbori, a septembar je mjesec predviđen za izbornu kampanju i tokom kojeg ranijih izbornih godina nikada nije bilo značajnijih aktivnosti u institucijama, jedina šansa da se izvrši imenovanje sudije koji će doći na Tadićevo mjesto je održavanje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u augustu. Predsjedavajući tog doma je kadar SDA, Mirsad Zaimović i on može zakazati sjednicu na kojoj bi bio imenovan novi sudija.

Ciljano odugovlačenje

Arnaut smatra da izbor ciljano odugovlače SNSD i HDZ kako bi blokadu Ustavnog suda BiH koristili nakon izbora za ostvarenje svojih političkih ciljeva. No, on naglašava ukoliko bi Mirsad Zaimović (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u augustu sazvao sjednicu tog doma, na taj način bi pomrsio račune onima koji žele blokirati i najvišu pravosudnu instituciju u zemlji, a do čega bi moglo doći veoma brzo. U protivnom, ocjenjuje Arnaut SDA će postati SNSD-ov i HDZ-ov saučesnik u blokadi ovog suda.

Damir Arnaut (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

– Ukoliko Zaimović ne sazove narednog mjeseca sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH već 15. augusta kada sudija Tadić puni 70 godina Ustavni sud će imati osam sudija, a 3. novembra sedam jer će tada 70 godina napuniti i sudija Miodrag Simović. Tako će u Ustavnom sudu BiH ostati samo četvero domaćih sudija, zbog čega neće moći funkcionisati Veliko vijeće koje broji pet domaćih sudija. Većina odluka se donosi upravo na Velikom vijeću, a na plenarnu sjednicu idu samo zahtjevi za ocjenu ustavnosti i rijetke apelacije. Ustavni sud BiH će biti paralisan, kao što je sada slučaj sa Vijećem za vitalni nacionalni interes Ustavnog suda FBiH. Ne sumnjam da SNSD i HDZ odugovlače izbor. HDZ preko predsjednika komisije koja je obavljala intervjue, a SNSD ovo ne stavlja na dnevni red NSRS. Kako Mirsad Zaimović ima ovlasti da sazove sjednicu u augustu, SDA će biti Dodikov i Čovićev saučesnik u ovom naumu ako on to ne uradi. Naime, prva naredna prilika će biti tek u decembru ili januaru, a tada će HDZ usloviti konstituisanje vlasti izborom kandidata kojeg oni preferiraju, kaže Arnaut za Fokus.

Devet sudija

Podsjećamo, Ustavni sud BiH čini devet sudija, od kojih su šest domaće sudije i biraju ih entitetski parlamenti, odnosno Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine bira četiri, a Narodna skupština Republike Srpske dva, dok preostalu trojicu stranih sudija bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Izbor se vrši nakon što sudije napune 70 godina ili ukoliko prije toga podnesu ostavku ili budu razriješeni dužnosti. Za sudiju kojeg će birati Narodna skupština RS na poziciju na kojoj je sada Simović, konkurs je raspisan još u aprilu ove godine.

U javnosti su kao kandidati zainteresirani za poziciju sudije Ustavnog suda BiH iz RS-a spominjani Ognjen Tadić, bivši funkcioner SDS-a i DNS-a, zatim sudija Milan Blagojević, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić, kao i bivši sekretar Ustavnog suda RS Ljubomir Ožegović, te profesorica ustavnog prava Dijana Savić-Božić.

S druge strane teško je doći do imena kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH iz FBiH, a za što je konkurs raspisan u junu ove godine. Prema informacijama do kojih je došao Fokus među kandidatima za ovu poziciju su Zvonko Mijan, aktuelni registrar Ustavnog suda BiH, te Sanela Gorušanović-Butigan, članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.