Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pedro Sanchez

Premijer Španije u subotu dolazi u Bosnu i Hercegovinu

Pedro-_Sanchez

Sanchez će obići zemlje Zapadnog Balkana nakon što su evropski lideri prije nešto više od mjesec dana izrazili “nedvosmislenu podršku” integraciji ovog regiona u EU

Premijer Španije Pedro Sanchez posjetit će naredne subote Bosnu i Hercegovinu, u okviru svoje turneje po Zapadnom Balkanu krajem ovog mjeseca, saznaje BHRT.

Sanchez će obići zemlje Zapadnog Balkana nakon što su evropski lideri prije nešto više od mjesec dana izrazili “nedvosmislenu podršku” integraciji ovog regiona u EU.

Kako prenosi Moncloa, Sanchez će putovati na Zapadni Balkan 29., 30. i 31. jula i 1. avgusta. Turneja će uključivati Beograd (Srbija), Sarajevo i Mostar (Bosna i Hercegovina), Podgoricu (Crna Gora), Skoplje (Sjeverna Makedonija) i Tiranu (Albanija).

Turneja se poklapa sa važnim pomacima u evropskoj perspektivi ovih zemalja. U Briselu je 23. juna održan Samit EU-Zapadni Balkan, na kojem su evropski lideri izrazili “nedvosmislenu podršku integraciji Zapadnog Balkana u EU” i razgovarali o načinima za “intenziviranje saradnje u suočavanju sa izazovima koji proizilaze iz Agresija Rusije na Ukrajinu”, kao što su hibridne prijetnje i poremećaji na tržištu energije i hrane.

Sljedećeg dana, na sastanku Evropskog vijeća, evropski lideri su još jednom izrazili “svoju punu i neupitnu posvećenost izgledima za pristupanje EU za Zapadni Balkan”. Isto tako, Vijeće je podsjetilo na “važnost reformi, posebno u oblasti vladavine prava, a posebno onih koje se odnose na nezavisnost i funkcioniranje pravosuđa i borbu protiv korupcije”, te pozvalo članice regiona da se “garantuju prava i jednak tretman pripadnika manjina”.

Evropsko vijeće: Spremnost da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata

Vijeće je također izrazilo spremnost da Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata i, u tu svrhu, pozvalo je Komisiju da “bez odlaganja” izvijesti Vijeće o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u samom Mišljenju Komisije (uključujući reforme u oblastima demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i javne uprave) kako bi Evropsko vijeće ponovo odlučivalo o tom pitanju. U tom smislu, evropski lideri su pozvali “sve bosanskohercegovačke političke lidere” da “hitno završe ustavnu i izbornu reformu, koja će zemlji omogućiti da odlučno napreduje na svom evropskom putu, u skladu sa Mišljenjem Komisije”.

Na konferenciji za novinare nakon Evropskog vijeća, Pedro Sánchez je pozvao na “reaktivaciju, oživljavanje i revitalizaciju procesa proširenja” na Balkanu i najavio da je Španija tokom sastanka u Briselu branila “prikladnost i priznavanja statusa kandidata Bosni i Hercegovini ”.

Srbija i Crna Gora već su počele pristupne pregovore EU, dok Albanija i Sjeverna Makedonija imaju status kandidata osam, odnosno 17 godina. Upravo juče su počeli pregovori o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije nakon višegodišnjih odlaganja, blokada i veta. To je bilo moguće nakon što je makedonski parlament ovog vikenda pristao da izmijeni Ustav kako bi se spasio bugarski veto, a ambasadori 27 (COREPER) su prošlog ponedjeljka postigli dogovor da odmah počnu razgovore, počevši od Međuvladine konferencije na najvišem nivou.

Ministar vanjskih poslova José Manuel Albares juče je putem svog Twitter naloga proslavio početak pregovora u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji i prenio podršku Španije “u ovoj novoj fazi koja se otvara”. On je takođe uputio čestitke svojim albanskim i makedonskim kolegama, Bujaru Osmaniju i Olti Džaki, za ovaj “ključni korak u izgradnji naše velike evropske porodice”. Premijeri Albanije Edi Rama i Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski otputovali su juče u Brisel kako bi obilježili početak formalnih pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, koje na kraju mora jednoglasno prihvatiti 27 država članica.