BiH

Julian Reilly

Britanski ambasador: Podržavamo visokog predstavnika i ključnu ulogu OHR-a

26/07/2022

“Politika Velike Britanije prema BiH je nepromijenjena: podrška napretku ka suverenoj, stabilnoj i inkluzivnoj demokratiji. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja u potpunosti podržavati visokog predstavnika i ključnu ulogu OHR-a u BiH“

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly poručio je da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja u potpunosti podržavati visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i ključnu ulogu Ureda visokog predstavnika (OHR).

Najava moguće odluke visokog predstavnika Schmidta o nametanju Izbornog zakona i izmjena Ustava Federacije BiH izazvale su burne reakcije u Bosni i Hercegovini i šire, a sinoć su u Sarajevu održani i masovni protesti na kojima je učestvovalo više od 7.000 građana koji se oštro protive takvim rješenjima.

Demonstranti su sinoć tražili i očitovanje ambasada SAD-a i Velike Britanije o najavljenim odlukama visokog predstavnika.

Tim povodom danas se na Twitteru oglasio i britanski ambasador Reilly.

“Politika Velike Britanije prema BiH je nepromijenjena: podrška napretku ka suverenoj, stabilnoj i inkluzivnoj demokratiji. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja u potpunosti podržavati visokog predstavnika i ključnu ulogu OHR-a u BiH“, naveo je ambasador Reilly.

Iz OHR-a su saopćili da je visoki predstavnik Schmidt danas primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Velike Britanije u BiH Reillyja, ali nisu otkrili detalje njihovog razgovora.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.