FIA: Odredite jedan glavni račun do 31. maja

bankomat333
Ilustracija

Finansijsko-informatička agencija (FIA) obavijestila je sve poslovne subjekte sa sjedištem u Federaciji BiH da će od 1.juna ove godine biti blokirani svi računi poslovnim subjektima koji nemaju određen glavni račun ili imaju dva, odnosno više glavnih računa.

U skladu sa odredbama Zakona o unutrašnjem platnom prometu i njegovih provedbenih akata u Federaciji BiH, blokadu računa izvršit će banke u kojima poslovni subjekti imaju otvorene račune.

– Banke registrovane u Federaciji BiH su nam, u skladu sa zakonskim odredbama koje se odnose na uspostavu Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u Federaciji BiH, dostavile podatke o računima poslovnih subjekata registrovanih na području Federacije BiH. Prilikom provjere podataka utvrdili smo da u Federaciji BiH postoje poslovni subjekti koji nemaju određen glavni račun ili imaju dva, odnosno više glavnih računa – kazao je Esad Mahmutović, direktor FIA-e.

Svim poslovnim subjektima koji do 31.maja ove godine ne dostave podatke o jednom glavnom računu, kako je dodao, banke će blokirati račune, koji će ostati blokirani dok poslovni subjekti ne provedu sve propisane procedure i odrede jedan glavni račun.

– Kako bi izbjegli navedene posljedice pozivamo predstavnike poslovnih subjekata koji još nisu odredili glavni račun ili imaju dva, odnosno više glavnih računa da to urade do 31. maja ove godine u svojim bankama – naglasio je Mahmutović.

Direktor FIA-e je napomenuo da poslovni subjekti kojima budu blokirani računi iz razloga što imaju dva ili više glavnih računa ili nemaju određen glavni račun u Jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata u Federaciji BiH do 31. maja, neće snositi posljedice u smislu nemogućnosti učešća na tenderima, jer je u ovom slučaju riječ o blokiranju računa isključivo iz proceduralnih i tehničkih razloga prilikom uspostavljanja Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u Federaciji BiH, saopćeno je iz FIA-e.