FIPA: U Švedskoj prezentacija mogućnosti ulaganja u BiH

Gordan-Milinic

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je s predsjednikom Upravnog odbora Privredne komore Švedske u BiH Adnanom Hadžićem o saradnji na povećanju švedskih investicija u BiH, kao i o postojećim švedskim firmama koje posluju na tržištu BiH i problemima sa kojima se suočavaju ovdje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Komora trenutno broji 67 firmi koje posluju u oblasti IT-a, poljoprivrede, metalnog i drvnog sektora, a neke od uspješnijih švedskih firmi u BiH su Zinkteknik, Natural Food, Maguba, i druge.

“Hadžić je istakao nedostatak IT kadra u BiH kao jednu od prepreka za snažnije prisustvo švedskih firmi u IT sektoru, političku nestabilnost koja tjera investitore iz BiH, kao i negativnu percepciju o zemlji kao investicionoj destinaciji”, navodi se u saopćenju FIPA-e.

Dogovoreno je da se FIPA uključi u manifestaciju “Dani stranih tržišta” na kojoj će augustu 2017., Privredna komora Švedske u BiH okupiti kompanije u istočnoj Švedskoj, radi prezentacije mogućnosti za ulaganje u BiH, sa fokusom na IT sektor. Radi se i na ideji formiranja privrednog fonda bh. dijaspore u Švedskoj za investiranje u BiH.

FIPA usko surađuje sa komorom, te će pružiti svu potrebnu podršku za značajnije prisustvo švedskih kompanija u BiH.