Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici HDZ-a BiH protiv Prijedloga rezolucije o Hrvatskoj

nikola lovrinovic0155

Poslanici HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH oštro su se usprotivili Prijedlogu rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatske, koju je predložio poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović.

Navodeći da je BiH njegova matična država, predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je da ta BiH majorizuje njega i njegov narod.

“Hrvatska država mi je otvorila svijet i mene svijetu, puno pomaže BiH i najbolji je susjed BiH”, naveo je Lovrinović.

Svoju podršku rezoluciji, koju je Magazinović predložio kao reakciju na zalaganje hrvatskih parlamentaraca u Evropskom parlamentu za federalizaciju BiH, Lovrinović je uslovio usvajanjem amandmana u kojima se zalaže za uspostavljanje posebnih veza sa Hrvatskom.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto istakla je da ne želi dokazivati svoju veliku ljubav prema Hrvatskoj kao susjedskoj i prijateljskoj zemlji.

“Ne vidim da se Hrvatska ni na koji način miješala u unutrašnje stvari BiH”, rekla je Krišto, tvrdeći da predložena rezolucija nema osnov u Poslovniku Predstavničkog doma.

Za Moniku Tomić iz Kluba poslanika HDZ-a BiH nije sporno da Hrvatska kao potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma interveniše u slučaju povrede ovog sporazuma.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik DŽaferović smatra da se prijedlog rezolucije nije trebao naći na dnevnom rdu.

“Ovo je neozbiljno, ovako se ne grade osnosi i ovako ne treba da se postupa u Predstavničkom domu”, istakao je DŽaferović.

On se složio da Hrvatska ima problem po svim tačkama predložene rezolucije, ali da ovo nije pitanje za parlament BiH.

Obrazlažući Prijedlog rezolucije, Saša Magazinović je naglasio da je “neukusno koliko brige i pažnje Hrvatska ukazuje BiH i da je ovo način da se uzvrati za tu brigu”.

Magazinović je naveo da su rezolucijom obuhvaćeni evidentirani problemi u Hrvatskoj, a za koje postoji mogućnost da se prenesu na BiH.

Prema njegovim riječima, Hrvatska bi trebalo da uvaži stavove iz izvještaja Stejt departmenta da su socijalna diskriminacija i slučajevi nasilja prema manjinama, ženama, LGBT zajednici, te korupcija u vlasti najveći problemi u poštovanju ljudskih prava u ovoj zemlji, te učini konkretne aktivnosti njihovom otklanjanju.

On je negirao da se rezolucijom traži davanje statusa konstitutivnih naroda nacionalnim manjinama u Hrvatskoj.

“Tačno je da se traži da razmotre mogućnost davanja statusa konstitutivnog naroda ili na drugi način definisanog posebnog statusa i prava najbrojnijoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj, čiji je broj drastično smanjen u toku ratnih sukoba devedesetih godina”, istakao je Magazinović.

Magazinović je dodao da se predloženim dokumentom traži smanjenje korupcije u Hrvatskoj, te poziva na njen ravnomjeran ekonomski razvoj, zaustavljanje jačanja desničarskih pokreta i javne promocije ustaštva.

On je dodao da je dio predložene rezolucije i uvjerenje da će Hrvatska u duhu dobrosusjedskih odnosa učiniti napor da se radioaktivni i nuklearni otpad ne skladišti i ne odlaže na području u blizini granice sa BiH.