Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lafat komerc

Firma u Kalesiji prekida rad, 350 radnika na biro

lafat_obilazak

Žao mi je što naši budžeti nisu dovoljni kako bi sada mogli reagovati i kako bi pomogli Lafat i ostale kompanije i na taj način da zadržimo radnu snagu, istakao je načelnik Džafić

Nakon što je vlasnik firme Lafat komerc Kalesija, Adnan Lović obavijestio Općinu Kalesija da njegova kompanija koja upošljava oko 350 radnika privremeno prestaje sa radom zbog vanrednog stanja na području BiH, općinski načelnik Sead Džafić danas je sa sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem obišao ovo privredno društvo.

Vlasnik kompanije načelnika je upoznao sa razlozima zbog kojih se odlučio na ovaj potez rekavši da je onemogućen izvoz robe koja se proizvodi u pogonima Lafata u Kalesiji, ali i drugih ekonomskih faktora koji negativno utiču na opstanak preduzeća.

On je kazao da će svim radnicima biti uplaćene plaće i doprinosi zaključno sa 31.martom, a nakon tog datuma ukoliko se nastavi ovakvo stanje isti će morati biti prijavljeni na evidenciju zavoda za zapošljavanje.

Prema riječima općinskog načelnika Seada Džafića, gašenje proizvodnje u ovoj kompaniji bit će veliki udar na budžet Općine Kalesija, ali i cijele FBiH.

On je u dogovoru sa vlasnikom ovog preduzeća rekao da će Općina zajedno sa privrednim društvima koja posluju na teritoriji naše općine uputiti dopis prema Vladi TK, Vladi FBiH te Vijeću ministara BiH kako bi se donijele Odluke o oslobađanju bar dijela doprinosa za radnike odnosno tzv. „nameta“ privredi“ kako bi se nakon prestanka ovog stanja izazvanog korona virusom firme mogle ponovno vratiti proizvodnji i radu.

Žao mi je što naši budžeti nisu dovoljni kako bi sada mogli reagovati i kako bi pomogli Lafat i ostale kompanije i na taj način da zadržimo radnu snagu, istakao je načelnik Džafić.