USK

Svakodnevno pristižu prijave o povećanju cijena medicinske opreme, lijekova i hrane

hrana

Napominju da je u slučaju kršenja naredbe inspektor u momentu nadzora zapisnički naredio zatvaranje objekata obuhvaćenih naredbom, uz izricanje novčanih kazne

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Unsko-sanskog Kantona svakodnevno pristižu prijave o povećanju cijena zaštitne medicinske opreme, lijekova, hrane, ali i kršenja odluke o samoizolaciji.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od 17. marta na području Unsko-sanskog kantona (USK) provjeravaju poštivanje naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK koje se odnose na privremeno obustavljanje rada ugostiteljskih objekata na području Unsko-sanskog kantona, ali i kozmetičkih i frizerskih salona, te sportskih i kulturnih objekata, te kontrolu cijena.

– Za sada se može potvrditi da su inspektori imali nekoliko prijava građana u vezi s kršenjem navedene naredbe, a određene prijave su se u momentu nadzora pokazale neosnovanim. Iako je u navedenom periodu utvrđeno da kontrolisani subjekti na području USK većinom poštuju donesene mjere, u toku jučerašnjeg dana u večernjim satima evidentirani su subjekti koji nisu poštovali naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK, odnosno radili su poslije 18 sati – navodi se u izvještaju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Napominju da je u slučaju kršenja naredbe inspektor u momentu nadzora zapisnički naredio zatvaranje objekata obuhvaćenih naredbom, uz izricanje novčanih kazni. Izvršeno je ukupno 23 nadzora, odnosno utvrđeno je 20 prekršaja što podrazumijeva izdavanje 20 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 41.000 KM zbog neprovođenja mjera za sprečavanje zaraznih bolesti.

Podsjećaju da za nepoštivanje mjera za sprečavanje zaraznih bolesti u vezi s naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona novčane kazne iznose: privrednim društvima i drugim pravnim osobama od 3.000 do 10.000 KM, odgovornim osobama pravnih subjekata od 500 KM do 2.000 KM, fizičkim osobama – obrtnicima od 2.000 KM do 8.000 KM.

U cilju prevencije pojave zaraze koronavirusom na području USK prioritetno postupanje sanitarnih inspektora je vezano za donošenje rješenja o samoizolaciji (zaključno s 20. martom do 7 sati donošeno je ukupno 176 rješenja o samoizolaciji) kao i kontrolu već donesenih rješenja, čija se realizacija prati u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

– Od početka sedmice svakodnevno nam stižu i prijave o povećanju cijena zaštitne medicinske opreme, lijekova, hrane, ali i kršenja Odluke o samoizolaciji, koje se, napominjemo, mogu prijaviti na telefonske brojeve policijskih uprava u svim općinama Unsko-sanskog kantona. Što se tiče kontrole cijena izvršeno je ukupno 15 nadzora, utvrđena su tri prekršaja koji podrazumijevaju izdavanje tri prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 4.250 KM – navodi se u izvještaju i dodaje da će inspektori nastaviti i s kontrolama cijena osnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština koje shodno odluci Vlade F BiH trebaju ostati na istoj razini kakve su bile 5. marta ove godine.

Prema izvještajima tržišnog inspektorata još uvijek nije evidentirano masovno, nerazumno povećanje cijena navodi se u izvještaju.