Biznis

FlyBosnia je odabrala i partnere

FlyBosnia objavila destinacije, hoće li biti isplative

15/03/2019

Kompanija FlyBosnia se priprema za svoj prvi komercijalni let iz Sarajeva, a očekuje se da uskoro počne prodaja karata

Letovi bi trebali početi u maju sa jedinim avionom koji sada imaju, Airbusom A319, prema podacima EX-Yu Aviation News. Kompanija je najavila da će još tri aviona dodati u svoju flotu narednih mjeseci a da će ih do 2023. imati ukupno osam.

Kompanija, čiji je osnivač saudijska Al Shiddi grupa, objavila je prve ciljne destinacije u Evropi, a to su – London, Frankfurt, Rim i Varšava.

Ove destinacije trebale bi biti prva faza razvoja kompanije. Osim toga, planiraju letjeti za Rijad, Džedu, Kuvajt i Bahrein na Bliskom istoku.

Iz kompanije kažu da će pružati kako redovne, tako i čarter letove. Zanimljivo je da, osim Rijada, Sarajevo trenutno nije povezano ni sa jednim od ovih gradova.

FlyBosnia je odabrala Deloitte za poslovnog savjetnika, Lufthansu Technik za održavanje aviona i Turkish Airlines za servis i dijelove.

Različite reakcije

Spomenute rute za Bliski Istok su manje-više jasne, jer kompanija želi dovoditi turiste iz tog dijela svijeta, piše BiznisInfo.

Naročit interes Al Shiddi grupe je što u svom sastavu ima dva hotela u Sarajevu, najveći tržni centar u gradu, turističku agenciju, a da gradi i luksuzne vile koje će pokušati prodati.

No, najava evropskih destinacija izazvala je različite zanimljive reakcije i komentare.

Kada je riječ o Rimu i Varšavi, vjeruje se da je zapravo riječ o turistima koji će dolaziti u Međugorje, s obzirom da je kompanija ranije najavljivala da će letjeti i iz Mostara.

Frankfurt bi se mogao objasniti snažnom dijasporom i poslovnim vezama.

Najdiskutabilnije je pitanje isplativosti letova za London.

Interes britanskih turista za BiH nije veliki, poslovne veze dvije države su slabe a bh. dijaspora u Velikoj Britaniji je malobrojna. Tome treba dodati i vize koje našim državljanima trebaju za Veliku Britaniju te veliku razliku u standardu i cijenama što odbija eventualne turiste iz BiH.

Upravo to su razlozi zbog kojih sada ne postoji direktna linija između Londona i Sarajeva, odnosno zbog kojih ona nije bila isplativa velikim aviokompanijama.

Ostaje da se vidi da li će FlyBosnia zaista pokrenuti ovu liniju i, što je još važnije, hoće li ona biti komercijalno isplativa i dugoročno održiva.

Komentari

Autor: Biznisinfo.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.