Fondacija UniCredit&Universities: 1,4 miliona eura talentiranim studentima

unicredit

Fondacija UniCredit&Universities je objavila svoj plan za 2016. godinu koji ima za cilj da pruži kontinuiranu podršku talentiranim studentima i istraživačima iz oblasti ekonomije i finansija, a koji je usvojio Odbor direktora.

Za 2016. godinu, Odbor je usvojio plan aktivnosti koji podrazumijeva iznos od 1,4 miliona eura za različite značajne inicijative, a prva počinje već u junu/lipnju. Plan obuhvata sljedeće prestižne nagrade:

– jednu stipendiju ˝Marco Fanno˝

– jednu stipendiju ˝Crivelli Europe˝

– jednu stipendiju za doktorske studije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)

– osam stipendija za master studije (LSE, Oxford, BGSE Pompeu Fabra, Toulouse SE, Mannheim, Stockholm SE, Bocconi, Sciences Po)

– dvije stipendije “Top-Up Foscolo Europe”

– tri stipendije “Modigliani Research”

“Ponosan sam na plan koji smo usvojili sa ciljem da pomognemo mnogim talentiranim studentima i istraživačima da nastave svoj rad. Na ovaj način pokazujemo snažnu posvećenost UniCredita svim zajednicama u kojima posluje”, izjavio je Paolo Cornetta, predsjednik Fondacije.

Fondacija, koju u potpunosti finansira UniCredit će nastaviti provoditi svoj program iz 2015. godine koji će dalje nadograđivati. Prošle godine obezbijeđene su stipendije i bespovratna sredstva za 136 studenata i istraživača iz svih 17 zemalja u kojima je UniCredit prisutan.

Obuhvaćeno je ukupno 39 inicijativa, od kojih je 16 bilo posvećeno istraživanju, 9 studiranju, a održano je i 8 radionica i 6 sastanaka Fanno Alumni.

“U 2016. godini, nove saradnje sa prestižnim istraživačkim centrima i međunarodnim institucijama omogućit će Fondaciji da proširi svoju ekspertizu i da dodatno učvrsti utjecaj svojih inicijativa”, izjavio je Franco Bruni, predsjednik Znanstvenog odbora Fondacije UniCredit&Universities.

Uporedo sa usvajanjem plana aktivnosti, Odbor direktora Fondacije UniCredit&Universities je potvrdio i Znanstveni odbor za naredne dvije godine, sa predsjednikom Francom Brunijem i članovima Silviom Giannini, Tulliom Jappelli, Leventom Kockesen, Christianom Laux, Catherine Lubochinsky, Massimom Motta, Giovannom Nicodano, Marcom Pagano, Reinhardom H. Schmidt i Brankom Uroševićem.

Konačno, Odbor je imenovao Teresu Garcia Milà kao znanstvenog savjetnika i potvrdio je uloge Guida Ascarija, Matthiasa Doepkea, Barbare Petrongolo, Michele Polo, Paole Profeta i Josepha Zechnera koji trenutno obavljaju funkciju znanstvenih savjetnika.