Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

umijeće preživljavanja

Fondovi u regionu: Prosječne penzije u FBiH više nego u Srbiji, RS na samom dnu

novčana pomoć penzioneri potvrda
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rast penzija najavio je već početkom iduće godine. Redovno usklađivanje početkom ove godine donijelo je za 11,1 posto veće penzije

Svaki peti ili šesti u mjesecu važni su za penzionere, ali s penzijama koje su u BiH među najnižim u regiji osobe treće životne dobi jedva sastavljaju kraj s krajem, piše Večernji list BiH.

Penzonere brojni nazivaju i mađioničarima preživljavanja jer kada se uzme u obzir novac koji mjesečno dobiju i stalna poskupljenja, postavlja se pitanje kako oni uopće prežive mjesec.

Osim bh. penzionera, u znatno boljoj poziciji nisu ni oni u susjednim državama.

Prosječna penzija

Kada je riječ o FBiH, prema posljednjem podatku, prosječna penzija korisnika samostalne penzije iznosi 675,61 konvertibilnu marku, odnosno 345 eura, prema podacima Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje.

Najniža isplaćena penzija u istom mjesecu iznosila je 538,27 KM, a zajamčena 642,40 KM. Najviša penzija ostvarena prema Zakonu o MIO iznosila je 2.800 KM, dok najviša penzija ostvarena prema Zakonu koji je vrijedio do 1. marta 2018. iznosi 2.626,42 KM.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rast penzija najavio je već početkom iduće godine. Redovno usklađivanje početkom ove godine donijelo je za 11,1 posto veće penzije.

U Republici Srpskoj je 226.346 korisnika penzionog fonda, a izvan RS-a njih 54.856. Prosječna penzija iznosi 541,36 KM i čini 42,39 posto prosječne plaće u Republici Srpskoj. Predsjednik Vlade RS Radovan Višković očekuje da će od 1. januarav u Republici Srpskoj uslijediti novo povećanje. Tokom ove godine zabilježen je rast penzija od 13,5 posto, kao i socijalna, boračka i sva druga davanja iz budžeta.

Najavljen rast i u susjednim zemljama

Penzionerska primanja od januara 2024. rast će, prema najavama, i u Srbiji, Crnoj Gori te Hrvatskoj, a evo koliko one iznose trenutno u odnosu na BiH.

Kada je riječ o Hrvatskoj, prosječna penzija rasla je posljednjim usklađivanjem za rekordnih 8,42 posto, što je najveći skok u posljednje 24 godine. Za svih 1,13 miliona penzionera ona iznosi 878 KM, odnosno 449 eura. Kada stavimo na stranu dio penzija koji se isplaćuje prema međunarodnim ugovorima, prosječna se penzija penje na 991 KM ili 507,63 eura i kao takva čini 43 posto prosječne hrvatske plaće. Kako je najavljeno, penzionere u Hrvatskoj čeka trajni dodatak, neka vrsta 13. penzije, a očekuje se i rast siječanjskim usklađivanjem od tri do pet posto.