nijemci se već pripremaju

Meteorolozi objavili dramatičnu prognozu: U Evropu stiže polarna hladnoća

Hladno jutro u Sarajevu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Meteorolozi ističu kako bi ovakvo dramatično zahlađenje moglo trajati samo nekoliko dana, te kako bi decembar trebao biti mjesec s ugodnim temperaturama

Njemački meteorolozi najavljuju daljnja zahlađenja zbog utjecaja polarnog zraka. Na visini od oko 1500 metara temperaturne vrijednosti padaju ispod minus 10 stepeni. Trenutno se one kreću između 5 i 8 stepeni.

Vremenska situacija u Njemačkoj se drastično mijenja. Nakon razdoblja relativno ugodnih temperatura živa na termometru se spušta.

Njemački mediji pišu kako je prošlo vrijeme ugodnih temperatura i blage kiše. Pozivaju se na riječi meteoroloških stručnjaka koji za ovu zemlju najavljuje mraz, snijeg, ali i polarni zrak.

Meteorolozi ističu kako u Evropu stiže polarni zrak koji će donijeti izuzetno hladno vrijeme, piše Fenix magazin.

U nedjelju su na jugozapadu Njemačke izmjerene temperature do 17 stepeni. Sljedeći vikend teško da će temperature biti više od 5 stepeni. Snježne pahulje moguće su i na nižim nadmorskim visinama.

“Postaje osjetno hladnije, čini se kako su blage vremenske prilike stvar prošlosti”, navodi meteorolog. U srijedu će biti uglavnom suho i hladno vrijeme.

“Sljedećih dana se polako približavamo zimi”, navodi meteorolog za njemačke medije.

Meteorolozi ističu kako bi ovakvo dramatično zahlađenje moglo trajati samo nekoliko dana, te kako bi decembar trebao biti mjesec s ugodnim temperaturama.