Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Formira se tim za restrukturiranje preduzeća Gras

gras-radnici

Sastanak je inicirao premijer Nenadić kako bi se odredili budući koraci djelovanja radi unapređenja korporativnog upravljanja i efikasnijeg rada preduzeća

Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, ministar saobraćaja Adi Kalem i ministar finansija Jasmin Halebić održali su u petak sastanak sa predstavnicima KJKP Gras o temi restruktuiranja preduzeća. Sastanku su prisustvovali Almir Ahmetspahić, v.d. direktora Grasa, Mustafa Mehanović, rukovodilac Sektora za razvoj, kao i predstavnici sindikata preduzeća Amir Muminović i Adnan Himzanija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sastanak je inicirao premijer Nenadić kako bi se odredili budući koraci djelovanja radi unapređenja korporativnog upravljanja i efikasnijeg rada preduzeća, za što su interes iskazali svi učesnici današnjeg sastanka. Kako je dogovoreno, formirat će se tim predstavnika Vlade i Grasa koji će voditi razgovore u vezi sa reorganizacijom i restrukturiranjem preduzeća.

Zajednički je stav da su promjene neminovne, a to su pokazale i analize organizacije i poslovanja preduzeća, sadržane u programu restruktuiranja koji je izradila Britanska konsultantska kuća “PricewaterhouseCoopers” (PwC), na zahtjev Vlade KS.

“Plan je da odredimo na koji način ćemo voditi pregovarački proces, ko će sudjelovati u pregovorima, kada oni počinju, kojim redoslijedom ćemo delegirati pitanja, koje dokumente trebamo uzeti u obzir, te kada možemo planirati završetak rada“, naveo je Nenadić, između ostalog, te je zatražio od predstavnika Grasa da Vladi dostave spisak članova tima preduzeća, kako bi što prije počeli pregovore.

Ministar Kalem je istakao da će se sa upravom preduzeća i predstavnicima sindikata tražiti najbolja rješenja, uz puno uvažavanje prava i interesa uposlenika. Kazao je da je ovo dio plana usmjerenog ka unapređenju javnog gradskog prevoza i boljoj usluzi građanima, te da Vlada paralelno radi na tome i kroz realizaciju novih projekata, kao što su obnova tramvajske pruge, te nabavka novih tramvaja i trolejbusa ukupne vrijednosti 65 miliona eura, za koje je u toku tenderska procedura.