Forto: Zakonom o koncesijama uvažiti i socijalnu komponentu

Forto

Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Edin Forto podnio je amandmane na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama.

– Prvi od amandmana tiče se uzimanja u obzir ekskluzivnog prava ponuđača koji imaju već postojeću infrastrukturu za realizaciju projekata u oblasti koncesije. Osim toga, amandman podrazumijeva i davanje prednosti preduzećima koja imaju uposlene osobe s invaliditetom. To je socijalna komponenta u kojoj se ogleda briga o osobama s invaliditetom, a direktno se veže za direktive Evropske unije koje su trenutno u procesu usvajanja i u Hrvatskoj. Mislim da moramo preuzeti na sebe odgovornost i početi da ubacujemo bitne dijelove direktiva kako bi naši zakoni bili uskladu sa zakonima EU, pogotovo kada to ide na korist najugroženijim kategorijama našeg stanovništva – ističe Forto.

Amandmani se odnose i na postavljanje resornog ministarstva kao nadležnog prilikom dodjele koncesija, ali i na situacije vezane za potpisivanje novih ugovora o koncesiji.

– Prilikom dodjele koncesija dosad su se uključivala i druga ministarstva što samo povećava administritativni dio posla, a dovodi i dio štetnih posljedica za koncesionara. S obzirom da je i mišljenje pravobranilaštva da o koncesiji treba odlučivati nadležno ministarstvo, mislim da tekst zakona trebamo uskladiti s tim mišljenjem. Osim toga, treći amandman koji smo podnijeli predviđa da Vlada Kantona bude dužna pod istim uvjetima ponuditi novi ugovor koncesionaru koji je uredno ispunio prethodni ugovor, a ukoliko on odbije taj novi ugovor onda je Vlada dužna pokrenuti redovan postupak dodjele koncesije. Mislim da ćemo tako zaštititi tržišnu stabilnost i spriječiti dodjeljivanja samoinicijativnih ugovora koji donose brojne zloupotrebe – zaključio je Forto, saopćeno je iz Naše stranke.