Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandemija ne štedi

Francuska u recesiji nakon ekonomskog pada od 5,8 posto

Pariz-Francuska-koronavirus

Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku (INSEE), Bruto domaći proizvod (BDP) u Francuskoj je u prvom kvartalu ove godine smanjen za 5,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su ekonomski stručnjaci očekivali pad od 3,5 posto

Ekonomija Francuske je pod utjecajem pandemije koronavirusa (COVID-19) u prvom kvartalu ove godine zabilježila pad od 5,8 posto, što je najveći pad od Drugog svjetskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku (INSEE), bruto domaći proizvod (BDP) u Francuskoj je u prvom kvartalu ove godine smanjen za 5,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su ekonomski stručnjaci očekivali pad od 3,5 posto.

Francuska ekonomija je u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježila pad od 0,1 posto, čime je druga najveća evropska ekonomija sada tehnički ušla u recesiju, odnosno doživjela je ekonomski pad tokom dva kvartala.

Iz INSEE-a su naveli da je ograničavanje brojnih ekonomskih aktivnosti od sredine marta radi sprečavanja širenja pandemije uzrokovalo pad BDP-a u prvom kvartalu.

Padu francuske ekonomije u prvom kvartalu su također doprinijeli i smanjena lična potrošnja domaćinstava kao i pad investicija u zemlji.

Prema podacima INSEE-a, potrošnja domaćinstava je pala za 6,1, a ulaganja za 11,8 posto.

Vlada Francuske je saopćila da očekuje da će njena ekonomija ove godine zabilježiti pad od najmanje osam posto, zbog čega je najavila krizni paket mjera vrijedan 110 milijardi eura kao pomoć kompanijama i zaposlenima koji se nalaze u teškoj situaciji zbog pandemije.

Francuska ekonomija je zabilježila pad od 5,3 posto u drugom kvartalu 1968. godine tokom masovnih studentskih protesta i štrajkova.