Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FZZZ – Cilj efikasnije tržište rada

biznis-posao

U protekloj sedmici direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić imao je odvojene susrete sa vodećim ljudima Udruženja poslodavaca u FBiH, Privredne komore FBiH te Obrtničke komore FBiH s ciljem unapređenja saradnje i jačeg uvezivanja ključnih partnera na tržištu rada.

Predstavnici pomenutih asocijacija su, između ostalog, informisani o aktivnostima Federalnog zavoda za zapošljavanje, a dogovoreni su i dodatni napori na promociji funkcije posredovanja u zapošljavanju radi uspostavljanja što efikasnijeg i uspješnijeg tržišta rada u Federaciji BiH.

Jače povezivanje poslodavaca i javnih službi za zapošljavanje trebalo bi da rezultira dodatnom stabilizacijom stanja na tržištu rada na kojem se bilježe pozitivni trendovi. Naime, u posljednja dva mjeseca smanjen je broj nezaposlenih, čemu su doprinijele i mjere aktivne politike zapošljavanja koje realizira Federalni zavod za zapošljavanje, a potrebno je istaći da je broj zaposlenih u odnosu na prosjek iz prošle godine veći za skoro 8.000.