Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uzmite ovih 50 eura i trgujte cijenom akcija Ferarija na svjetskoj berzi

ferari

Izlazak na berzu Ferarija razmatra se već nekoliko godina. Dugo iščekivana IPO (Inicijalna javna ponuda) bila je zakazana za juni ove godine, ali je odložena za posljednji kvartal ove godine prema riječima CEO-a Fiat Chrysler Automobila (FCA), Sergio Marchionne-a, zbog tehničkih problema.

21. oktobra Ferrari je izašao na tržište kapitala sa svega 10% ukupnog broja akcija i time uspio da održi visok nivo tražnje. Primarno ponuđena cijena akcija bila je 52 dolara što je bila gornja granica najavljenog opsega.

Iskoristite priliku i uzmite 50€ za trgovanje cijenom akcija Ferarija na svjetskoj berzi

Cijena akcija je ubrzo porasla na 61 dolar da bi se do kraja dana stabilizovala na 57 dolara. Rast od 5.7% donio je kompaniji tržišnu kapitalizaciju od 10.4 milijardi dolara.

Uzmite besplatnih 50€ za trgovanje ovde.

Prodaja akcija Ferarija koja je bila u pripremi skoro godinu dana od presudnog je značaja za plan Fiat Chrysler-a da finansira investicioni program od 54 milijarde dolara namijenjen proširenju Jeep-a, Alpha Romeo-a i Maserati-a na globalnom nivou.

Nakon što je američko–italijanski auto gigant prodao 10 % akcija brenda ovog legendarnog trkačkog automobila na Wall Street-u, objavio je zaradu od milijardu dolara. FCA još uvek ima u svom vlasništvu 80% kapitala Ferarija u vrijednosti oko 10 milijardi dolara dok 10% pripada Piero Ferrari-u, Enzovom sinu.

Ferrari je pod velikim uticajem uspjeha trkačkog tima Formule 1 koji se koristi za promociju brenda umjesto klasičnih načina reklamiranja. Kupci Ferarija su se dobrim dijelom i opredijelili za ovaj automobil zbog njegove ekskluzivnosti koju kompanija održava ograničavanjem broja automobila i modela koje proizvodi.

Sergio Marchionne CEO-a Fiat Chrysler-a koji je također i predsjednik Ferarija izjavio je da kompanija planira da malo pojača prodaju automobila do 2019. godine sa dosadašnjih 7,000 na 9,000 na godišnjem nivou dok će istovremeno nastaviti da održava ekskluzivnost trkačkih automobila.

Uzmite besplatnih 50€ za trgovanje ovde.

Kompanija je tokom 2014. godine ostvarila profit od 265 miliona eura na prihod od 2.76 milijardi eura uz prodaju od 7,255 automobila.  Poređenja radi Maserati je prodao 36,500, a Porsche u prvih osam mjeseci 2014. godine prodao je 120,000.