Gamesa i Siemens stvaraju globalnog lidera u energiji vjetra

obnovljivi izvori energije

Španska grupa za obnovljive izvore energije Gamesa objavila je u petak da će objediniti svoje vjetroelektrane s onima njemačke inženjerske grupe Siemens, čime će nastati globalni gigant u sektoru obnovljivih izvora.

Gamesa je dala potrebnu dozvolu za integraciju sa Siemensovim poslovima s energijom vjetra, izvijestili su iz španske grupe matičnog regulatora te je trgovina njezinim dionicama obustavljena.

‘Konačni uvjeti transakcije još nisu dogovoreni. Regulator tržišta dionica bit će obaviješten o konačnom sporazumu’, dodaje se.

Priopćenje je označilo uspješan završetak višemjesečnih pregovora i izvješća u španjolskim medijima o postignutom dogovoru.

Odjel za energiju vjetra dosad je bio najmanji i najmanje isplativ u okviru grupe Siemens.

Njemačka grupa projektira i proizvodi široku lepezu strojeva, od plinskih turbina do vlakova i medicinske opreme. U sektoru obnovljivih izvora dominantni su na tržištu vjetroelektrana na moru dok je Gamesa jaka u segmentu onih na kopnu.

Španjolska je grupa također snažno prisutna na tržištima u nastajanju, posebno u bivšim španjolskim kolonijama u Latinskoj Americi. Dobro su pozicionirani i u Brazilu, tržišni su lider u Indiji te vodeći inozemni proizvođač vjetrolektrana u Kini.