Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bojić o obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja

borislav_bojic_2

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić najavio je da će to radno tijelo PSBiH, zajedno sa drugim institucijama i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, ove godine po prvi put obilježiti 19. juni, Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu.

– Generalna skupština Ujedinjenih nacija 13. jula 2015. godine usvojila je Rezoluciju kojom se 19. juni obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu,  s ciljem da se podigne svijest o potrebi da se stavi tačka na daljnje seksualno nasilje u konfliktima u svijetu, te da pozove međunarodnu zajednicu da se solidariše sa preživjelima – navodi Bojić u saopćenju za javnost.

Istovremeno, podsjeća da će se ovaj dan po prvi put ove godine obilježiti širom svijeta, kako bi se osnažila globalna borba protiv strahota s kojima se suočavaju pojedinci, posebno žene i djevojke, u zonama sukoba u svijetu.

Procjene Ujedinjenih nacija govore o tome da je više desetina hiljada žena i djevojaka, kao i nepoznat broj muškaraca, preživjelo ratno silovanje i seksualno nasilje u Bosni i Hercegovini. Većina tih lica još uvijek se bori za priznavanje i ostvarivanje svojih prava.

– Lica koja su preživjela seksualno nasilje tokom rata u Bosni i Hercegovini i dalje su na marginama društva, diskriminisani i stigmatizovani od šire zajednice. Potrebno je raditi na daljem osnaživanju javnih institucija kako bi te institucije bile u stanju da pruže adekvatnu podršku i brigu licima koja su preživjela seksualno nasilje. Paralelno s tim, potrebno je raditi i na harmonizaciji pravnih okvira, koji im garantuju prava – navodi Bojić.

Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH će, povodom tog dana, a u saradnji sa Institucijom ombudsmena za ljudska prava BiH i Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija, na tematskoj sjednici koja će se održati 29. juna, predstaviti istraživanje o stigmatizaciji lica koja su preživjela seksualno nasilje tokom rata, najavio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.