Gastro Eko-Fest u Sarajevu: Hrana sa sevdahom

Gastro Eko-Fest sarajevo

Deveti Gastro Eko-Fest pod sloganom „Hrana sa sevdahom“ otvoren je danas u Sarajevu na Trgu oslobođenja “Alija Izetbegović”.

Festival hrane i muzike obuhvatit će do 23. aprila niz zanimljivih sadržaja, prezentacija, te interesantnih turističkih, kulturno-zabavnih i gastronomskih događaja.

Svoje proizvode organske hrane i domaće bosanske kuhinje izložilo je više od 40 izlagača iz svih dijelova BiH, a tokom programa Festivala moći će se konzumirati specijaliteti tradicionalne bosanske kuhinje koje su napravile poznate sarajevske aščinice.

– Posebna atrakcija Festivala je današnji program pod nazivom „Dan ćevapčića“ u kojem ovaj poznati sarajevski brend sa ponosom predstavljaju čuvene sarajevske ćevabdžinice tokom kojih će se posjetiocima Festivala besplatno dijeliti određeni broj porcija ovog proizvoda – kazala je Feni članica Udruženja „Dio srca“ Lejla Arnautović.

Tokom Festivala bit će održana i manifestacija “Šta sadrži i kako se spravlja bosanski lonac”, “Burek Story”, “Dan džema” i “Šta su jeli naši stari”.

Arnautović je dodala da će sadržaje ovogodišnjeg Festivala upotpuniti ekološka akcija “Uljepšajmo Bosnu i Hercegovinu” organizovana povodom Dana planete Zemlje, a koju EKO NVO “Dio srca” uspješno realizuje već devet godina.