Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gazibarić: Naš primjer pokazuje da se može uspješno raditi i poslovati u BiH

nobil

Poduzeće „Nobil“ iz Nove Bile, pokraj Travnika uspješno posluje više od 25 godina. Za to vrijeme od male radionice preraslo je u respektabilnu firmu koja proizvodi najviše madraca i kreveta u Bosni i Hercegovini. Za proizvode ovoga poduzeća sve veći interes pokazuju i inozemni kupci pa je izvoz već dostigao 60 posto cjelokupne proizvodnje. Poseban uspjeh Zorana Gazibarića, vlasnika poduzeća je što je uspio svoje dvije kćerke nagovoriti da nastave porodični biznis koji se danas širi i izvan granica Bosne i Hercegovine. Nedavno je ovo poduzeće otvorilo i potpuno obnovljeni i suvremeni objekt u Novoj Biloj.

Zoran Gazibarić

„Zadovoljan sam postignutim za ovih 25 godina rada. Moje kćerke su preuzele posao i vode ga uspješno. Ovdje rade i njihovi muževi tako da je ovo jedna obiteljska firma u kojoj ima puno posla. S otvaranjem novog objekta ovdje u Novoj Biloj zaokružili smo dva ciklusa investiranja. Jedan je ciklus bio mašinski park. Prošle godine smo kupili 13 novih mašina koje su zadnja riječ tehnike u proizvodnji madraca i kreveta. Završili smo i građevinske investicije, odnosno potpuno obnovili poslovnu zgradu u Novoj Biloj. U Sarajevu smo renovirali poslovnicu, a u Bihaću napravili vrlo respektabilan i lijep objekt. U Federaciji BiH imamo 11 poslovnica. Želimo da naši radnici ali i poslovni partneri imaju puno ljepši i bolji poslovni ambijent”, rekao nam je za Anadolu Agency (AA) Gazibarić.

nobil1

Na pitanje omogućuje li poslovni ambijent u BiH normalno poslovanje privatnom biznisu, odgovorio je:

„U privatnom biznisu sam od 1989. godine. Sada u BiH ima više posla nego što je ikada bilo. Naravno, ne mogu reći da sam i ja potpuno zadovoljan raznim nametima i porezima ali naš primjer pokazuje da se može uspješno raditi i poslovati u BiH. Taj optimizam moramo prenijeti i na mlađe ljude koji imaju znanje i željni su dokazivanja. U svakom slučaju rad i požrtvovnost se na kraju isplate. Uostalom danas smo zahvaljujući svome radu, znanju i zalaganju postali lider u BiH u proizvodnji madraca i kreveta“.

U poduzeću „Nobil“ svako radi svoju operaciju u proizvodnji. Nema nepotrebnog “hoda”, niti gubitka vremena. Strojevi besprijekorno rade. Samo se čuje njihov zvuk. Sandra Vukadin, izvršna direktorica poduzeća „Nobila“, jedna je od dvije kćerke Zorana Gazibarića koje vode proizvodnju.

nobil2

„Otvorenje poslovne zgrade najbolja je završnica 25 godina postojanja firme. Imamo danas 80 radnika a preko 60 posto proizvodnje izvozimo. Početkom godine dobili smo novog kupca koji je za osam puta povećao svoje narudžbe. Radi se o izvozu za Njemačku. Tvrdim da ova firma sigurno ima lijepu budućnost. Na domaćem tržištu smo se također dobro pozicionirali odnosno najveći smo proizvođač madraca i kreveta u BiH. Međutim to nam je i obaveza više jer i dalje moramo ulagati, širiti proizvodnju, povećavati kvalitetu kako bi zadržali stečene pozicije. Dakle nema odmora”, ističe Sandra Vukadin.

Izvršna direktorica poduzeća „Nobil“ također smatra da u BiH nedostaje poslovnog optimizma. Prilika za posao ali i zaradu sigurno ima.

„Ako ste optimist naravno da ćete prije uspjeti nego ako u sve sumnjate. Mogu Vam nabrojati najmanje 15 firmi u našem okruženju koje imaju previše posla. Koji rade punom parom. Sve izvoze kao i mi. Uspjeh donosi beneficije ali i odricanja od mnogo čega da biste taj uspjeh održali. Važnim smatram odnos prema radnim kolegama, jer samo kao jedan tim možemo uspjeti. Tada se i najteži problemi lakše rješavaju. Kada radite za Njemačko tržište nema popuštanja. Morate imati konstantan kvalitet proizvoda koji vas je i doveo na to probirljivo tržište. Kvaliteta mora biti neupitna “, govorila je za AA Sandra Vukadin.

Za deset mjeseci ove godine „Nobil“ je napravio 27.000 madraca u koje je ugrađeno preko pet milijuna opruga. Izrezao, isprofilirao i konfekcionirao preko 50 tona spužve. Veliki uspjeh za poduzeće „Nobil“ je i izrada i prodaja 7.000 madraca za Prve Evropske olimpijske igre koje su se ove godine u junu održale u azerbajdžanskom gradu Bakuu. Na taj način bosanski madraci postali su pravi proizvod na kojem su dobro spavali i odmarali i olimpijski pobjednici iz Bakua. Primjer kako se kroz kvalitetan proizvod brendira i Bosna i Hercegovina.