Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poljska

Gazprom kažnjen sa 6,5 milijardi eura

natural-gas-gazprom

Ured za kontrolu konkurencije i zaštitu potrošača Poljske kaznio je u srijedu i pet drugih međunarodnih kompanija koje su učestvovale u projektu “Sjeverni tok 2” s ukupno 52 miliona eura

Poljske vlasti kaznile su ruskog državnog energetskog giganta Gazprom sa 6,5 milijardi eura zbog njegove uloge u izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2” do Njemačke, objasnivši da projekt nanosi štetu poljskim potrošačima i povećava evropsku zavisnost od ruskog uvoza, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ured za kontrolu konkurencije i zaštitu potrošača Poljske kaznio je u srijedu i pet drugih međunarodnih kompanija koje su učestvovale u projektu s ukupno 52 miliona eura.

Poljska se snažno protivi naftovodu koji je u završnoj fazi izgradnje i koji bi trebao transportovati ruski prirodni gas kroz dno Baltičkog mora do Njemačke i Zapadne Evrope, zaobilazeći tradicionalne tranzitne rute kroz Ukrajinu i Poljsku. Vlasti kažu da bi plinovod mogao dovesti do viših cijena plina u Poljskoj, što bi naštetilo potrošačima.

Ostale novčano kažnjene kompanije su Engie Energy, OMV, Shell, Uniper i Wintershall.

Kazne iznose 10 posto godišnjeg prihoda kompanija i na njih se može uložiti žalba. Gazprom je već najavio da će uložiti žalbu.