Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sporne odluke

Čistke u sarajevskom Vodovodu: Generalnom direktoru date ovlasti kompletne uprave

vodovo-ks

Smijenjeni dosadašnji a nisu imenovani novi članovi Uprave, izvršnim direktorima ponuđena nova radna mjesta. Da li je prekršen Zaključak Skupštine KS?

U sarajevskom javnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ u toku je čistka dosadašnjih rukovodioca te postavljanje novih. Naime, nakon što je krajem prošlog mjeseca smijenjen generalni direktor ViK-a Enver Hadžiahmetović ista je sudbina zadesila i izvršne direktore Aidu Pendek, Nihada Žilića, Almira Pamuka i Amele Kadić.

Piše: A. Dučić

Za novog v.d. generalnog direktora Imenovan je Adnan Hodžić, ali se stalo sa imenovanjem novih izvršnih direktora. Prema odluci koju potpisuje predsjednik Nadzornog odbora Mirza Bilalagić u čiji je posjed došao Fokus.ba Hodžiću je dato ovlaštenje da obavlja i poslove izvršnih direktora a uz to mu je data i mogućnost da ovlasti pojedine radnike preduzeća koji bi privremeno preuzeli obavljanje svih ili pojedinih poslova izvršnih direktora!

U odluci koju potpisuje Bilalagić obrazloženo je da je NO razriješio dosadašnje izvršne direktore i to 2. oktobra, no kada je bilo planirano imenovanje novih zaprimili su dopis Ureda za borbu protiv korupcije KS kojim se NO „u cilju nepravilnog postupanja obavještava o tome da je Skupština KS donijela zaključak o obustavljanju postupka imenovanja novih članova Uprave“.

Nadalje, dodaje se u ovoj odluci da bi postupanje suprotno tom zaključku odnosno imenovanjem novih izvršnih direktora predstavljalo bi kršenje ovog zaključka.

Fokus.ba došao je u posjed akta Ureda za borbu protiv korupcije u kojem se oni, pak, pozivaju i na preostali dio Zaključka Skupštine KS. A u njemu stoji i to da se nalaže nadzornim odborima da obustave sve dalje postupke razriješenja direktora i članova uprava.

No, tu se ne završava priča. Kako nam je potvrdio smijenjeni izvršni direktor Almir Pamuk, smijenjeni izvršni direktori danas su potpisali nove ugovore o radu kojim su raspoređeni na nova radna mjesta. Pamuk smatra da je time prekršen zaključak Skupštine Kantona.

On smatra i da je na sjednici NO od 2. oktobra donesena nestatutarna odluka da generalni direktor može sam obavljati poslove izvršnih direktora te da posebnom odlukom može ovlastiti pojedine radnike koji bi privremeno preuzeli obavljanje svih ili pojedinih poslova iz domena rada izvršnog direktora.

„Neću biti u prilici izvršiti primopredaju dužnosti jer nemam kome istu predati imajući u vidu činjenicu da se primopredaja vrši između razrješenoga i imenovanog izvršnog direktora od NO KJKP ViK-a. Pošto u ovom slučaju Nadzorni Odbor nije imenovao nove izvršne direktore sam čin primopredaje se ne može izvršiti. Ovim odlukama preduzeće je obezglavljeno po pitanju vođenja radnih procesa pogotovo imajući u vidu činjenicu da trenutno nema ko odobriti plaćanje obaveza prema radnicima, državi i dobavljačima a iste su pristigle na plaćanje .Naime jedine osobe koje imaju deponovane potpise u bankama smo bivši direktor Enver Hadžiahmetović i ja, a obojica smo razriješeni odlukama Nadzornog Odbora I nismo u mogućnosti odobravati plaćanja“, stoji u dopisu Pamuka Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Sarajevo KS, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, čelnim osobama Skupštine KS te premijeru KS.

U namjeri da dobijemo komentar na sve ovo kontaktirali smo i Hodžića, no on se nije javljao na naše pozive.