Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gazprom raskinuo ugovor za gradnju Turskog toka

southern-corridor-gazprom-Europe-Russia

Ruski energetski gigant Gazprom raskinuo je 2,2 milijarde dolara vrijedan ugovor s italijanskom kompanijom Saipem o izgradnji prvog kraka plinovoda Turski tok, koji ide ispod Crnog mora, potvrđeno je iz kompanije.

Kao razlog za raskid ugovora Gazprom navodi nemogućnost postizanja dogovora o komercijalnim i radnim pitanjima vezanim za projekt, prenosi Bloomberg.

Osim toga, Gazprom je potvrdio kako nije moguće početi gradnju plinovoda, jer su se pregovori o međuvladinom ugovoru s Turskom odužili.

“Radovi na plinovodu Turski tok će se nastaviti, budući da Gazprom planira uskoro početi pregovore s potencijalnim [novim] izvođačima radova”, navode u ruskoj kompaniji.

Podmorsku dionicu Turskog toka trebaju činiti četiri linije, a svaka će imati kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara.

Plinovod će prolaziti rutom od 660 kilometara Južnog toka, dok će 250 kilometara ići novom rutom prema evropskom dijelu Turske.

stream_gas-726x400

 

“Raskid ugovora između Gazproma i italijanskog izvođača radova Saipem je samo tehničko pitanje i neće utjecati na realizaciju projekta Turski tok”, rekao je novinarima ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

“Projekt ćemo nastaviti realizirati. Nastavljamo raditi s našim turskim partnerima, kako je usaglašeno međudržavnim sporazumom. To je tehničko pitanje koje će između sebe riješiti Gazprom i komercijalne organizacije”, dodao je.

Na pitanje hoće li to utjecati na rokove gradnje, Novak je odgovorio kako nikakvi rokovi do sada nisu utvrđeni.

“Radimo u režimu ‘što brže – tim bolje'”, dodao je Novak

Prema ugovoru, Saipem treba, zbog raskida ugovora, od Gazproma dobiti naknadu od 300 miliona dolara.

Ipak, dionice Saipema pojeftinile su na otvaranju berze u Milanu za 5,8 posto, prenose ruski mediji.