BiH

U Potočare stiglo više od 350 učesnika biciklističkog maratona

10/07/2015

Više od 350 učesnika tradicionalnog biciklističkog maratona, koji je prije dva dana krenuo iz Bihaća prema Srebrenici, stigli su u Potočare.

Učesnici su iz devet zemalja svijeta, od Slovenije do SAD-a. Ovogodišnji jedanaesti biciklistički maraton pod nazivom “Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi”, te ultramaraton iz grada Bihaća šalju poruku mira, tolerancije i suživota, uz opomenu da se stravični zločini nikada i nikome ne ponove.

Biciklisti su prošli tri dnevne etape. Prešli su oko 500 kilometara dugu trasu i svojim prisustvom 11. jula odat će počast stradalim žrtvama srebreničkog genocida.

biciklisti-potocari1

Najmlađi među učesnicima je 13-godišnji Muris Berin koji je ujedno i najmlađi učesnik. Kako je kazao za AA vidio je brata kako učestvuje u maratonu pa je i on želio da uradi isto.

Muris ističe da jako malo zna o događajima u Srebrenici, ali da je došao da oda počast nevino stradalim žrtvama. Mišljenja je da ne zna dovoljno o događajima u Srebrenici te da je jako žalostan kada je došao u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.

Ajnur Pajazetović iz Velike Kladuše kazao je da je iz Bihaća prije tri dana krenulo oko 250 učesnika.

“Onda nam se pridružilo oko 150 učesnika iz Sarajeva. Učesnici su iz BiH i još devet država. Ovo je naš 11 maraton i cilj je da odamo počast nevino stradalim žrtvama”, poručio je Pajazetović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.