Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripadnik holandskog bataljona: Kažu da smo bili kukavice

mulder1111

Holandski poslanik Anne Mulder prisjetio se života u kampu mirovnih snaga UN u Srebrenici u svom govoru u holandskom parlamentu.

– Tu su se rađala djeca, nije bilo toaleta, fekalija je bilo na svakom koraku, a temperatura je iznosila od 30 do 35 stepeni“, naveo je 45-godišnji poslanik.

Te 1995. godine on je bio regrut u holandskom bataljonu koji je trebalo da brine o sigurnosti muslimanske enklave u istočnoj Bosni.

“Ono što je bataljon tamo uradio, njegova nemogućnost da spriječi najveću svirepost u Evropi posle Drugog svjetskog rata i danas visi nad vratom Holandije. Jedna vlada je pala, a hiljade strana izvještaja o tome je napisano“, navodi u tekstu novinar Duncan Robinson.

Holandski poslanik se sjeća trenutka kada je glavnokomandujući bataljona Tom Karemans tražio vazdušnu podršku.

“Sjedio sam u istoj sobi sa svojim komandantom kada je tražio da se podignu borbeni avioni. Bio je odbijen. Neki kažu da smo bili kukavice… Neki kažu da smo se našli u nemogućoj poziciji… Svako od nas se osjeća posramljenim zbog onoga što se dogodilo, zbog ubistva 8.000 ljudi u mjestu koje je trebalo da bude mirno“, navodi Mulder.