Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

telemach

Giga gradovi će potaći ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine

telemach giga gradovi

Generalni direktor Telemacha BH Admir Drinić izjavio je da u BiH danas ima 27 “Giga gradova”, odnosno gradova u kojim korisnici mogu imati gigabitne brzine interneta

Gradovi s najvećim brzinama interneta na tržištu potaći će ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, poruka je konferencije koju je danas u Sarajevu organizovala kompanija Telemach.

Na konferenciji “Giga gradovi – pokretači digitalizacije i razvoja BiH” istaknuto je da će ulaganja Telemacha BH u infrastrukturu, koja predstavlja temelj tehnološkog razvoja Bosne i Hercegovine, doprinijeti pozicioniranju zemlje na mapu digitalno poželjnih lokacija, kako za poslovni sektor, tako i za pojedince.

Generalni direktor Telemacha BH Admir Drinić izjavio je da u BiH danas ima 27 “Giga gradova”, odnosno gradova u kojim korisnici mogu imati gigabitne brzine interneta.

– Bosna i Hercegovina je danas, nažalost, na začelju digitalnog razvoja zemalja zapadnog Balkana, daleko iza susjednih država. Konceptom Giga gradova ali i drugim dosadašnjim ulaganjima aktivno radimo da se ta situacija promijeni – dodao je Drinić.

Istakao je da je ta kompanija u proteklih 12 godina uložila više od 200 miliona eura u infrastrukturne projekte usmjerene na digitalizaciju zemlje, a u narednih pet godina planiraju dodatnih 75 miliona eura investicija u mrežu i servise.

Pomoćnica direktorice Ekonomskog instituta iz Zagreba Maruška Vizek navela je da je povećanje indeksa digitalizacije od 10 posto povezano s rastom BDP-a od čak 0,63 posto na zapadnom Balkanu.

Naglasila je da ulaganje u digitalnu infrastrukturu i digitalizaciju ubrzava rast BDP-a i doprinosi izjednačavanju razlika u dohotku.

Članica Uprave Telemacha BH Hajdi Mostić podcrtala je da je važno razgovarati o razvoju digitalizacije u BiH i pronalasku rješenja da zemlja krene naprijed sa 115. mjesta u prosječnim brzinama po mjerenjima Ookla.