Goraždanska mljekara Milgor ponovo otvorena

mljekara_milgor_main

U danu kada je deblokiran izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BIH u Evropsku uniju, u Goraždu je nakon osam godina ponovo otvorena mljekara „Milgor“. Ovom činu prisustvovali su predstavnici  ambasada SAD-a i Pakistana u BIH.

Novi vlasnik mljekare, kompanija „Gillani Internacional“, čiji su osnivači Leila Hrelja iz Goražda i Sayed Kamal, biznismen iz SAD-a, porijeklom iz Pakistana, uspjeli su pokrenuti mljekaru, nakon niza propalih pokušaja domaćih vlasti da ožive kompaniju, brojnih sudskih sporova i nagomilanih dugova.

Tome se najviše raduju farmeri čije su nade u ponovno pokretanje ovog nekada uspješnog privrednog subjekta, bile ugašene.

„Mljekara je bila došla do kraja, sud je bio donio odluku o prodaji imovine tako da je Sayed Kamal bio jedina naša nada i šansa da se proizvodnja u mljekari ponovo pokrene“, kaže Midhat Hodžić, predsjednik Udruženja „Farmer“ koje je bilo većinski vlasnik mljekare.

U prvoj fazi novi, stopostotni vlasnici Milgora, u protekle dvije godine uložili su veliku energiju i novac.

Investirali su 400.000 eura, aktivno radeći na analizi stanja, uspostavljanju uslova za početak proizvodnje, procjenama i pripremi dokumentacije.

Isplaćeni dugovi

Isplaćeni su dugovi prema dobavljačima, farmerima, institucijama i to u iznosu od oko 250.000 eura. Već je zaposleno sedam, a u toku su upošljavanja još tri radnika.

„Ideju nam je dao moj otac, rahmetli Elvedin Hrelja, koji je mnogo dao ovom gradu i ja nisam iznevjerila njegov san. Želim da poručim da sam ja dijete ovog grada koje je u malo Goražde donijelo investiciju, vjerujem u ovaj projekat jer mi smo biznismeni. On će sigurno uspjeti, samo će nam trebati ona moralna podrška. Vlasti trebaju omogućiti da se obnovi stočni fond, a mi sa svoje strane obećavamo da će proizvodi Milgora biti na tržištu do kraja ove godine“, kaže Leila Hrelja, izvršna direktorica Gillani Internacional.

Investitor iz SAD-a Sayed Kamal danas je predstavio svoj tim u mljekari „Milgor“, te kratko prezentirao način na koji će se odvijati rad mljekare u budućnosti.

Proizvodnja već sutra

Testna proizvodnja u trajanju od dva mjeseca u mljekari „Milgor“ starta već od sutra, a mlijeko, mliječni proizvodi, jogurt, svježi sir i pavlaka te sir „Gauda“ kojeg će, prema najavama, jedino ova mljekara u BiH proizvoditi po originalnom receptu, na tržištu bi se trebali naći već krajem godine.

Proizvodi mljekare „Milgor“ nekada su bili prepoznatljivi na bh. tržištu gdje su se izdvajali kvalitetom, sve do 2007. godine kada je ovaj privredni subjekat prestao sa radom.

Mljekara je pokrenuta 1999. godine zahvaljujući donaciji vlade Holandije koja ju je opremila najsavremenijom opremom vrijednom oko dva miliona maraka [milion eura] i na upravljanje dala Udruženju „Farmer“ i Vladi Bosansko-podrinjskog kantona kao implementatoru projekta, sa punim proizvodnim kapacitetom.

Međutim neriješeni vlasnički odnosi, loše upravljanje i neodgovornost vlasti prema implementaciji cjelokupnog projekta, umjesto daljeg širenja doveli su do prestanka proizvodnje 2007. godine.