Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Goražde: Počeo projekt zapošljavanja najugroženijih kategorija

gorazde zaposljavanje123

U okviru  Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u BPK-a, počela je realizacija Projekta „Ekonomsko osnaživanje najugroženije populacije kroz javne radove na području Grada Goražde“,  koji je odobren u projektu „Lokalni integrisani razvoj – LIR“ koji finansira Evropska unija.

U Goraždu je danas potpisan Sporazum partnera o implementaciji Projekta između Grada Goražde, Službe za zapošljavanje BPK, Federalnog zavoda za zapošljavanje i GOPA Predstavništva u BiH koje implementira Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švicarske, saopćili su realizatori tog projeksta.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Muhamed Ramović uime Grada koji je i nosilac projekta, kao i ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, direktor GOPA Predstavništva u BiH i rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih Ranko Markuš te direktorica Službe za zapošljavanje BPK Nafija Hodo.

Predmet potpisanog sporazuma je finansijski okvir i raspodjela finansijskih obaveza za implementaciju Projekta „Ekonomsko osnaživanje najugroženije populacije kroz javne radove na području Grada Goražde“ kojim se osigurava upošljavanje 30 nezaposlenih osoba iz najugroženijih kategorija na određeno vrijeme, uz mjesečnu plaću u iznosu najniže plaće u FBiH.

Svrha podrške partnera u Projektu je da se podrži Služba u jačanju savjetodavne funkcije i povezanosti ove funkcije s programima aktivnih mjera zapošljavanja, namijenjenih zapošljavanju i integraciji na tržištu rada i društvo najugroženije kategorije nezaposlenih kao i nastavak aktivnosti Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u BPK Goražde.

Riječ je o veoma značajnom projektu kako za korisnike programa tako i za sam Grad naglašava gradonačelnik Ramović.

– Vrlo je važno da Grad Goražde bude uključen u projekte kao što je ovaj. Već 30 osoba s evidencije Službe za zapošljavanje radi ovih dana prema programu Službe za komunalne poslove i prostorno uređenje. Zadovoljni smo njihovim radom i aktivnostima. Ovi uposlenici će dati veliki doprinos na uređenju grada tako da je i za nas kao lokalnu zajednicu ovaj projekat veoma bitan – izjavio je.

-Ovakvi projekti su posebno važni ne samo što u njima učestvuju lokalna zajednica i Federalni zavod za zapošljavanje, već su uključeni i drugi akteri – ističe Helena Lončar direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje.

– Jako je važno da projektima obuhvatimo socijalno ranjive kategorije. One su jedan od prioriteta u zapošljavanju što je i Služba prepoznala, ali je važno ići u projekte zajedničkog ulaganja kad se prepoznaje važnost zajedničkog ulaganja. Takvi projekti su se pokazali kao veoma kvalitetni i sigurniji od nekih drugih kada je u pitanju održivost i implementacija – rekla je Lončar.

U projekat je uključen i program zapošljavanja mladih koji podržava Vlada Švicarske.

Rukovodilac Ranko Markuš naglašava da je GOPA njemačka konsultantska firma koja u BiH realizuje Projekat zapošljavanja mladih YEP uz podršku Vlade Švicarske. To je program Vlade Švicarske koja se bavi reformom zapošljavanja u BiH.

– Već duže mi radimo na reformi Službe za zapošljavanje BPK gdje se sada svi poslovi evidencije nezaposlenih osoba obavljaju kroz šalter salu. Što se tiče savjetodavnog rada, uvedeno je individualno i grupno savjetovanje, pa se grupno savjetovanje realizira u Klubu za traženje posla. Ono što je posebna inovacija je Mobilni biro gdje zaposlenici biroa idu praktično u sela oko Goražda i pružaju usluge ruralnom stanovništvu i ova aktivnost koju sada imamo je zapravo nadogradnja za Mobilni  biro, gdje osim što nezaposlenim osobama iz ruralnih dijelova grada omogućava da ostvare svoja prava u mjestima gdje žive, sada im se pružila mogućnost da 30 njih dobije zaposlenje – riječi su Ranka Markuša.

I on je naglasio značaj lokalnih partnerstava za zapošljavanje, čija uspostava nije samo pitanje Službe za zapošljavanje i Grada, već i poslodavaca, kako je naveo.