Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Govorite hrvatski, bosanski ili srpski? CIA nudi posao iz snova

17/12/2017

Govorite hrvatski, bosanski ili srpski? E pa možda ste upravo vi savršen kandidat, ili kandidatkinja, za rad u najvećoj špijunskoj agenciji na svijetu.

CIA, naime, traži baš ljude s odličnim poznavanjem tih jezika. Osim “mogućnosti da brane Sjedinjene Američke Države”, potencijalni novi zaposlenici dobivaju novčane bonuse do 35.000 dolara, ovisno o poznavanju jezika i funkciji koju će preuzeti. I to odmah po zaposlenju.

Vjerovatno najprimamljivije radno mjesto je ono instruktora za strane jezike u CIA-inom sjedištu u Washingtonu s platom do 161.900 dolara, bez raznih bonusa,.

“CIA pruža vrhunsku obuku energičnim, kreativnim i upornim obavještajnim profesionalcima. Instruktori jezika izvršavaju programe koji pružaju studentima sva potrebna kulturološka i jezična znanja potrebna za rad i boravak u inozemstvu”, stoji, između ostaloga, u oglasu za posao.

Naravno, ako vas pak zanima nešto malo operativnije, CIA traži kandidate za prikupljanje i obradu, ali i iskorištavanje, otvorenih izvora informacija gdje je plaća nešto niža, rad vjerojatno malo uzbudljiviji.

“Kao oficir za iskorištavanje otvorenih izvora informacija (OSEO) za CIA, otkrivat ćete, prikupljati i procjenjivati javno dostupne informacije, poznate pod imenom Open Source Intelligence (OSINT), u dinamičnom, sve širem digitalnom okruženju. OSINT obuhvaća tradicionalne medije, akademske radove, geoprostorne podatke i tehnologiju, skupove podataka, društvene medije i igra važnu ulogu u svim aspektima rada Agencije. Kao OSEO, razviti ćete planove koji koriste učinkovite alate i metodologije za istraživanje i prikupljanje informacija o otvorenim izvorima informacima. Upotrebom vašeg znanja o zemljopisnom ili tematskom području, informacijskom okruženju otvorenog koda i poznavanju jezika, prenijet ćete svoje otkriće u pisanim proizvodima i informacijama”, stoji u tom oglasu, uz napomenu “Otvorene su mogućnosti domaćih i stranih putovanja.”

Digital Targeters (DT) još jedana je operativna pozicija za obavještajce unutar CIA-e. Ili, kako to stoji u oglasu za posao: “kreativni su arhitekti i omogućuju napredne operacije usredotočene na širok raspon prioriteta. Primjenjuju tehničku ekspertizu za iskorištavanje tajno i javno dostupnih informacija (poznatih i kao open source data) pomoću specijaliziranih metodologija i digitalnih alata za planiranje, pokretanje i podršku tehničkih poslova ili zadataka za podatke o ljudima (HUMINT), ali i mješanih poslova. DT-ovi su istraživački nastrojeni pojedinci, pragmatični i skloni razvoju inovativnih digitalnih rješenja za složene probleme i učinkovito komuniciraju ova rješenja s ne-tehničkim partnerima. Imaju snažnu podršku u kontinuiranom napretku i poboljšavanju svojih tehničkih, analitičkih i eksploatacijskih vještina. Istodobno, DT služe kao primarni digitalni sugovornici s ključnim partnerima.”

Svi prijavljeni moraju proći rigorozna testiranja, a jedan od uvjeta je da nisu koristili droge u posljednjih godinu dana što će CIA provjeravati vlastitom metodologijom.

“Prijatelji, porodice, pojedinci ili organizacije mogu pokazati zanimanje da ste se prijavili za posao ili ga dobili u CIA-i. Njihovo zanimanje, međutim, ne mora biti benigno ili u vašem interesu. Ne možete kontrolirati kome su oni to rekli. Stoga Vas molimo da ostanete diskretni kod razgovora o Vašem zanimanju za zaposlenjem u Agenciji”, stoji u upozorenju koje prati sve oglase za posao.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.