Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gastronomija

Gradačac dočekuje festival tradicionalne kuhinje “Kuhaj, peci, reci”

gradačac
Foto: Hazim Aljović/FENA

Festival počinje 24. aprila u 11 sati uvodnim govorima organizatora i počasnih gostiju, nakon čega slijedi predavanje o historiji i značaju tradicionalne kuhinje koje će biti održano na Kuli Zmaja od Bosne

Grad Gradačac najavio je godišnji gastro festival „Kuhaj, peci, reci“, čije će ovogodišnje izdanje biti će održano 24. i 25. aprila.

Festival koji slavi bogatu tradiciju i raznolikost bosanskohercegovačke kuhinje, u organizaciji Turističkog ureda, uključivat će niz radionica, okruglih stolova, natjecanja i degustacija koje ističu kulturnu baštinu i gastronomske delicije Bosne i Hercegovine.

Festival počinje 24. aprila u 11 sati uvodnim govorima organizatora i počasnih gostiju, nakon čega slijedi predavanje o historiji i značaju tradicionalne kuhinje koje će biti održano na Kuli Zmaja od Bosne.

Tema je “Bosanska sofra – ka afirmaciji bh. kulinarstva na međunarodnom planu”, a predavač dr. Enes Kujundžić.

Na okruglom stolu o temi “Brendiranje tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine – Izazovi, prilike i turističko-tržišni potencijal” govoriće dr. Enes Kujundžić, Nermin Hodžić, mr.sc. Nadira Duraković, Zaim Merdan, Nusret Klopić i Hamid Kujraković.

Na radionici “Kako promovisati tradicionalnu kuhinju na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu” uspješne primjere predstavit će Nermin Hodžić i Hamid Kujraković.

Tokom dana posjetitelji će moći uživati u degustacijama autentičnih jela poput teletine s bamijama, hurmašica s pekmezom i tradicionalnih suhih šljiva s orasima, koje će biti prezentirane kao dio nastojanja za certifikacijom i brendiranjem.

Drugi dan festivala obilježit će natjecanja u pripremi tradicionalnih slanih i slatkih jela, gdje će pojedinci učesnici i udruženja imati priliku demonstrirati svoje kulinarske vještine. Festival će biti završen dodjelom nagrada za najbolja jela.

-Festival ne samo da pruža priliku za uživanje u izvrsnoj hrani već i promiče Gradačac kao važno središte kulturnog turizma i gastronomske izvrsnosti. Partneri u realizaciji Fetivala su Grad Gradačac, Udruženje kuhara u Bosni i Hercegovini i Cooking Academia by Nermin Hodžić Sarajevo – saopćili su organizatori.

Pozvali su sve ljubitelje dobre hrane i tradicije da im se pridruže na ovoj jedinstvenoj manifestaciji dodajući da očekuju podršku i Ministarstva trgovine,turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, Turističke zajednice TK.