Biznis

Građani BiH u potrazi za poslom u Sloveniji: Ovdje radim za 300 KM, tamo za 800 eura

31/05/2017

Ispred Konzularne kancelarije ambasade Slovenije u Bosni i Hercegovini, u Banjaluci, posljednjih sedmica primjetne su velike gužve, jer mnogo bh. građana pokušava otići u ovu bivšu jugoslovensku republiku, javlja Anadolu Agency (AA).

Konzularna kancelarija radi tri dana sedmično, ponedeljkom i četvrtkom od devet do 12 časova, te srijedom od devet do 14 časova, tako da je i danas pred njom čekalo nekoliko desetina građana.

Među njima je bio i Fikret Krešpić iz Bihaća, koji se u Sloveniji nada boljem život. Nada se da će dokumentaciju za vizu uspjeti predati danas, ali ako ne uspije doći će i sutra jer ga u Sloveniji čeka posao građevinskog radnika u Postojni.

“Pokušavao sam ovdje pronaći zaposlenje, ali posla nema i ovo što ima radiš za 300 KM i nije redovno, a za Sloveniju dobio sam pogodbu na 800 eura”, rekao je Fikret.

Teško mu je ostaviti porodicu, ali smatra da mora ići za boljim životom, kako bi preživio.

Okupljeni pred konzularnom kancelarijom, inače nisu raspoloženi za razgovor sa novinarima, a jedan od njih koji nije želio reći kako se zove objasnio je da je iz BiH otišao prije 15 godina.

“Sada sam tu za dijete, da vodim, da mu na neki način obezbjedim bolju budućnost. Poručio bih ljudima da bježe odavde”, rekao je on.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.