Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koridor 5C

Gradi se najduži tunel u Bosni i Hercegovini

Foto: Screenshot/YouTube

Izvođač radova je turska kompanija “Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S”, dok nadzor nad izvođenjem radova vrši “IRD Engineering S.r.l.” iz Italije

Dionica Koridora 5C Poprikuše – Nemila, koja se nalazi između Zenice i Žepča, gradi se punom parom, a izgleda da se sve odvija prema zacrtanom planu.

Na dužini od 5,5 kilometara značajni su objekti tunel “Golubinja”, mostovi “Golubinja” i “Bosna”, te vijadukti “Golubinja 2” i “Kovanići”.

Tunel “Golubinja” dužine je 3.600 metara i trenutno je najduži cestovni tunel koji se gradi u Bosni i Hercegovini.

Izvođač radova je turska kompanija “Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S”, dok nadzor nad izvođenjem radova vrši “IRD Engineering S.r.l.” iz Italije.

Izgradnja dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zamju sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB), te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Sjeverni dio Koridora, od Sarajeva do Save, bi trebao biti izgrađen do polovine 2026. godine, naveli su iz Autocesta Federacije BiH.