Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zahtjev borrellu

Više zemalja Evropske unije poziva na ograničavanje kretanja ruskih diplomata

Sergej Lavrov
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Sergej Lavrov

“Ova mjera značajno će suziti operativni prostor za ruske agente”

Osam ministara vanjskih poslova Evropske unije pozvalo je EU da zabrani ruskim diplomatima slobodno kretanje po Uniji i ograniči ih na zemlje u kojima su akreditirani.

-Slobodno kretanje nositelja ruskih diplomatskih i službenih putovnica, akreditiranih u jednoj zemlji domaćinu, kroz cijelo schengensko područje olakšava zlonamjerne aktivnosti, navodi se u pismu visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borrellu od 11. juna, u koje je Reuters imao uvid.

Ministri su rekli da su obavještajni podaci, propaganda “ili čak priprema sabotaže glavna zadaća za veliki broj ruskih ‘diplomata’ u EU”, a dok su protjerivanja važna, prijetnja ostaje.

-Vjerujemo da bi EU trebao strogo slijediti načelo reciprociteta i ograničiti kretanje članova ruskih diplomatskih misija i članova njihovih obitelji na teritorij države u kojoj su akreditirani, rekli su.

-Ova mjera značajno će suziti operativni prostor za ruske agente, dodaje se u pismu koje su potpisali ministri iz Češke, Danske, Estonije, Latvije, Litve, Nizozemske, Poljske i Rumunije.