Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kršenja prava azilanata

Milion po danu kašnjenja: Sud EU-a kaznio Mađarsku, moraju platiti 200 miliona eura

viktor orban
Foto: Pixsell

Sud je stoga naložio Mađarskoj plaćanje paušalnog iznosa od 200 miliona eura i novčane kazne od miliona eura po danu zakašnjenja, kaže se u priopćenju Suda

Sud EU-a kaznio je u četvrtak Mađarsku novčanom kaznom od 200 miliona eura zbog toga što nije provela raniju presudu kojom je osuđena za kršenje prava azilanata.

Sud EU-a je u decembra 2020. presudio da Mađarska nije poštovala pravo Unije u području, među ostalim, postupaka za priznavanje međunarodne zaštite i vraćanje državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom, prenosi Hina.

EK podnijela tužbu

Ta se povreda odnosila na ograničenje pristupa postupku međunarodne zaštite, nezakonito zadržavanje tražitelja azila te zaštite u tranzitnim zonama i povredu njihova prava na ostanak na mađarskom državnom teritoriju do konačne odluke o pravnom lijeku kao i na udaljavanje državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom.

Smatrajući da Mađarska još uvijek nije postupila u skladu s presudom iz 2020. (osim u pogledu tranzitnih zona koje je već zatvorila prije objave te presude), Europska komisija podnijela je novu tužbu zbog povrede obveze radi izricanja financijskih sankcija.

Sud je u svojoj presudi utvrdio da Mađarska nije poduzela potrebne mjere za izvršenje presude iz 2020. Time Mađarska, povređujući načelo lojalne saradnje, namjerno izbjegava primjenu zajedničke politike Unije u području međunarodne zaštite u njezinoj cijelosti kao i pravila o udaljavanju državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom.

To ponašanje čini znatnu prijetnju za jedinstvo prava Unije koja iznimno teško ugrožava interese tražitelja azila i javni interes.

Sud je stoga naložio Mađarskoj plaćanje paušalnog iznosa od 200 miliona eura i novčane kazne od miliona eura po danu zakašnjenja, kaže se u priopćenju Suda.

Reagovao Orban

Orban tvrdi u objavi na platformi X da je Mađarska kažnjena zbog, kako je naveo, odbrane granica EU.

“Izgleda da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama od evropskih građana”, naveo je Orban.