Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BPK

Građani prijavljuju rast cijena životnih namirnica, inspektori napisali pet kazni

kasa-supermarket

Fokusirali se na brašno i proizvode od brašna i mlijeko. Marža na brašno i pekarske proizvode dozvoljena je osam posto, dok je na mlijeko dozvoljena marža šest posto

Tržišni inspektori Uprave za inspekcijske poslove Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u protekla dva mjeseca vršili su pojačan nadzor nad poštivanjem odluka o neposrednoj kontroli cijena.

Po riječima direktora Emka Rizvanovića, u pet slučajeva je konstatovano da su počinjeni prekršaji odnosno da se te odluke nisu poštovale, a prekršioci su novčano kažnjeni.

– Riječ je o odlukama vlada FBiH i BPK Goražde u vezi s kojim smo izvršili 23 kontrole te je registrovano pet prekršaja za koje su izrečene novčane kazne. Od strane građana čujemo da cijene rastu posebno kada su u pitanju životne namirnice, međutim mi ne možemo uticati na visinu cijena već isključivo kontrolišemo maržu – pojasnio je Rizvanović.

Kontrole primjene odluka o neposrednoj kontroli cijena, on je najavio i u narednom periodu.

– Odluka Vlade BPK Goražde se fokusirala na brašno i proizvode od brašna i mlijeko. Marža na brašno i pekarske proizvode dozvoljena je osam posto, dok je na mlijeko dozvoljena marža šest posto – precizirao je on.

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde podsjetio je da se i Odluka Vlade Federacije BiH o neposrednoj kontroli cijena također odnosi isključivo na marže, odnosno da ne mogu biti veće od onih koje su zatečene 31.12.2020. godine.

Najavio je da će zbog ekstremno visokih temperatura u narednom periodu posebno biti pojačan rad sanitarne inspekcije na kontroli ispravnosti životnih namirnica i vode.