vlada fbih

Građanima za odmor u BiH po 200 KM, dijeliće dok ne podijele dva miliona

vlada fbih aa (1)

Vlada je usvojila Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kojim će biti olakšan rad tužiteljstvima u provođenju financijskih istraga jer kazano je, uz ostalo, neće više biti manjka sredstava za plaćanje vještačenja

Federalna vlada usvojila je dva vrlo važna nacrta, odnosno prijedloga zakona. Jedan se tiče izmjena i dopuna zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, a drugi je o turizmu Federacije BiH i boravišnoj taksi.

Zakonom se uređuje oblast turističkih vodiča, ali i turističikih agencija, pa i onih internetskih, koje će od sada morati plaćati poreze. Regulirana je i raspodjela boravišne takse, gdje bi 80 posto novca išlo lokalnim turističkim zajednicama. Za turizam je u ovoj godini izdvojeno pet miliona maraka. Dobra vijest je i da je građanima za odmor u našoj zemlji namijenjeno dva miliona maraka i to dodjelom vaučera.

„Vaučer u iznosu od 200 maraka će se dijeliti putem internet platformi kao što su ekupon, kupi.ba, odmoriubih.ba i sličnih koje prodaju ove turističke pakete unutar Federacije“, pojasnila je Đapo.

“Najmanji paket koji se mora kupiti je 250 KM. Dakle, osoba koja uplati faktički 50 KM, dobit će 200 KM. Ovaj program će trajati dok se ne utroše dva miliona, a najkasnije do 31. decembra ove godine. Efekat koji ćemo dobiti jeste da se pomognu građani, ali samim tim indirektno se pomaže i privreda. Nadam se da ćemo na ovaj način motivisati građane da posjete sve ljepote BiH”, kazala je Đapo.

Vlada je usvojila Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kojim će biti olakšan rad tužiteljstvima u provođenju financijskih istraga jer kazano je, uz ostalo, neće više biti manjka sredstava za plaćanje vještačenja.

„Što znači da kriminalnim osobama, kriminalnom miljeu kada bude osuđen na zatvor, njemu ostaje sva imovina, on i dalje gospodari… Samo oduzimanjem imovinske koristi možete stati ukraj kriminalnim organizacijama, pojedincima, ispitivanjem porijekla imovine i slično“, naglasio je Vinko Jakić, direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Unapređuje se i način zamrzavanja i oduzimanja nezakonito stečene imovine. Kako ona ne bi propadala mogla bi biti prodana ili ići u humanitarne svrhe.