Grammer namjerno ruši dionice da oslabi uticaj porodice Hastor?

grammer-office

Kompanija Grammer uvela je kineskog partnera Ningbo Jifeng kako bi umanjila uticaj porodice Hastor koja već ima više od 20 posto vlasništva u Grammeru, a koja je izrazila namjeru da zamjeni nekoliko članova Nadzornog odobora i izvršnog direktora.

Kineska firma je najavila da namjerava dalje povećavati svoj udio iznad trenutnih 12,1 posto, što je menadžment Grammera podržao.

Optužbe je uputila kompanija Cascade Investment International GmbH, koju kontroliše bosanska porodica Hastor, u najnovijem zapletu u borbi za utjecaj u ovom proizvođaču auto dijelova, koja je intenzivirana uoči Skupštine dioničara naredne sedmice, piše agencija Reuters, a prenosi BiznisInfo.

Agencija piše da je porodica Hastor reagirala na tekst u WirtschaftsWoche magazinu, koji je citirao izjavu predsjedavajućeg Grammera Klausa Probsta „da su se narudžbe firme propolovile i pale na oko 300 miliona eura“. Ova izjava izavala je pad dionica Grammera u četvrtak za skoro 10 posto.

– Očigledno se radi o taktičkom manevru menadžmenta koji je izazvao ogromnu štetu kompaniji, navodi se u saopštenju kompanije Cascade i dodaje: Ko god je izazvao ove glasine ima jedan interes, a to je da kratkoročno obori cijene dionica kako bi kineski investitori bili u mogućnosti da jeftino povećaju svoj udio u firmi.

Glasnogovornik Grammera je odbacio optužbe za manipulaciju tržištem.

Cijene dionica kasnije u četvrtak su se djelimično oporavile pa je dan završen sa padom od 2,75 posto, sa cijenom od 50,52 eura.