Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hastori i dalje u igri za preuzimanje njemačkog giganta za autodijelove

hastor

Jedan od vlasnika njemačkog giganta za autodijelove Grammera, firma Cascade, koja je u posjedu porodice Hastor, odbila je ponudu Kineza za preuzimanje Grammera, piše ugledni biznis magazin Bloomberg.

Hastori trenutno posjeduju 19 posto Grammera i nezadovoljni su ponudom partnera kineske firme Jifeng koja već posjeduje 25 posto Grammera.

„Ponuda od 60 eura po dionici nije zadovoljvajuća. Realistična cijena je 100 eura po dionici. Nismo zadovoljni trenutnim učinkom Grammera na tržištu, ali i dalje vjerujemo da firma ima ogroman potencijal. Razmotrit ćemo sve opcije, a jedna od opcija je i proširenje našeg udjela“, saopštio je Cascade u vlasništvu Hastora.

Kako navodi Bloomberg, sve karte u Grammeru su otvorene, a Hastori najavom proširenja udjela ne odustaju od potencijalnog preuzimanja Grammera u budućnosti.

Hastori su ranije optužili rukovodstvo Grammera za “tržišne manipulacije” s ciljem da se Kinezima omogući da povećaju svoj udio u Grammeru.

Porodica Hastor je vlasnik Preventa, grupacije koja djeluje na 15 lokacija u BiH i zapošljava 6.500 uposlenika. Ova grupacije je članica globalne kompanije koja upošljava preko 13.000 uposlenika na 36 lokacija u svijetu.