Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Granić: Kreditna sredstva poboljšat će vodosnabdijevanje u pet općina FBiH

vodovod

Odluka o zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za izgradnju regionalnog vodovoda “Plava voda” stupit će na snagu ako je sutra na vanrednoj sjednici odobre delegati Doma naroda Federalnog parlamenta.

– To će značiti dugoročno poboljšanje vodosnabdijevanja za 250.000 građana Travnika, Novog Travnika, Zenice, Busovače i Viteza – potvrdio je Feni direktor JP Regionalni vodovod „Plava voda“ Ernad Granić.

Očekuje pozitivno izjašnjavanje delegata o navedenoj odluci, čime bi se, kaže, potvrdila opredijeljenost i drugih nadležnih institucija, među kojima je pet općina, da se ide dalje sa realizacijom projekta.

– Kompleksnost projekta je izuzetno velika budući da se radi o pet općina te dva kantona, čije su skupštine već odobrile navedeno zaduženje – ističe Granić.

Također, u projekat su uključene institucije na federalnom nivou, među kojima je Fond za zaštitu okoliša, dok dvije evropske banke prate finansiranje i donator Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) za određene grantove.

– Ukupna sredstva zaduženja kod EBRD-a iznose 11 miliona eura, a isto toliko očekujemo i od Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) nakon što se potpiše ugovor između države i banke. Grant od SIDA-e iznosi 2,5 miliona eura – kazao je Granić.

Sredstva EBRD-a i CEB-a planirana su za izgradnju vodozahvata na izvorištu „Plava voda“, izgradnju glavnog transportnog voda u dužini od 33 kilometra između Travnika i Zenice, izgradnju posebnih odvojaka za pet općina, a koristiće se i za turističko uređenje lokaliteta „Plava voda“ u Travniku i vodozaštitne zone.

Grant od SIDA-e je namijenjen za pet općina i rekonstrukcije njihovih lokalnih mreža.

Dodaje da je preduzeće „Plava voda“ generalno zadovoljno kako ide procedura u smislu da se ispunjavaju svi predviđeni koraci.

– Međutim, to ide znatno sporije nego što bi mi željeli zbog administrativne kompleksnosti projekta – rekao je Granić, te najavio da nakon efektivnosti kreditnih sredstava slijedi provođenje procesa eksproprijacije zemljišta i raspisivanje tendera za izvođenje radova.

Odluku o zaduženju kod EBRD-a za izgradnju regionalnog vodovoda “Plava voda” prošle sedmice odobrio je Predstavnički dom Federalnog parlamenta.