Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dalibor Krstović optužen da je sa 20 godina silovao Bošnjakinju

tuzilastvo BiH

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Dalibora Krstovića, rođenog 2. maja 1972. godine u Sarajevu, nastanjenog u Beogradu, državljanina BiH i Republike Srbije.

Optuženi Dalibor Krstović tereti se za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtve bošnjačke nacionalnosti u Kalinoviku 1992. godine.

Krstović se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na bošnjačko stanovništvo na području Kalinovika, u svojstvu pripadnika VRS, došao do škole u Kalinoviku u kojoj su bili zatočeni uglavnom žene i djeca bošnjačke nacionalnosti sa područja Kalinovika, Gacka i drugih mjesta, te izveo žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti, kojoj je zaprijetio da će u slučaju opiranja silovati ili ubiti njenu djecu, koja su bila zatočena u istom objektu.

Krstović je nad žrtvom počinio silovanje i seksualno zlostavljanje, nakon čega je omogućio još jednom vojniku da siluje oštećenu žrtvu.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH provodi istrage u većem broju predmeta, a koje se odnose na ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava u svim krajevima BiH, kao posebno teških ratnih zločina sa teškim posljedicama, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.