Biznis

Direktorica Energoinvesta

Hadžialjević: Problemi sa gasom nemaju veze s prelaskom na Turski tok

03/11/2021

Dodala je da je tada najbrži način za nastavak snabdijevanja bio da Srbijagas ustupi potrebnu količinu i u tome su uspjeli istog dana kako gasni sistem ne bi bio ugrožen

Direktorica Energoinvesta d.d. Sarajevo Bisera Hadžialjević izjavila je danas da problemi sa snabdijevanjem gasom nemaju veze s prelaskom na Turski tok, niti sa zatvaranjem ugovora s mađarskim transporterom.

Na konferenciji za medije u Sarajevu, Hadžialjević je istaknula da problem s gasom nastaje zbog Gazpromovog pokretanja isporuke drugim tokom od januara ove godine za sve, za BiH, Mađarsku, Hrvatsku, Austriju i ostale.

Precizirala je da skladištenje gasa ne može biti riješeno preko noći, već da je za takav projekt potreban vrlo dug period.

Hadžialjević je pojasnila da mi imamo samo jednu rutu dostave gasa i to je iz Srbije preko Zvornika, a drugi krak iz Mađarske je potpuno zatvoren za dostavu gasa od Gazproma.

– Energoinvest je, kao glavni snabdijevač, na dan kad se desila havarija na gasovodu u Bugarskoj zamolio da Gazprom nađe način kako da dostavi gas drugom rutom i dobili smo odgovor da to preko Ukrajine nije moguće – rekla je Hadžialjević.

Dodala je da je tada najbrži način za nastavak snabdijevanja bio da Srbijagas ustupi potrebnu količinu i u tome su uspjeli istog dana kako gasni sistem ne bi bio ugrožen.

– Gas je danas pušten kroz Bugarsku i sada treba dopuniti gasovod nakon čega kreće normalna isporuka – rekla je Hadžialjević.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.