Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turski ambasador u bih

Haldun Koc: Autoput će stabilizirati regiju

Haldun Koc

Koč kaže da Turska, kao inicijator projekta o izgradnji autoputa, pažljivo prati proces do kojeg je stigao vrlo važan projekt, koji se sastoji od različitih etapa između Sarajeva i Beograda

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, u intervjuu za „Dnevni avaz”, ocijenio je da će projekt izgradnje autoputa kojim će se povezati Sarajevo i Beograd dovesti će do učvršćivanja mira i stabilnosti u regiji.

Koc kaže da Turska, kao inicijator projekta o izgradnji autoputa, pažljivo prati proces do kojeg je stigao vrlo važan projekt, koji se sastoji od različitih etapa između Sarajeva i Beograda.

– Ovaj projekt kojim će se Sarajevo i Beograd povezati jednim prstenom, osim ekonomske i socijalne koristi, dovest će do učvršćivanja mira i stabilnosti u regiji, što je i bio temeljni cilj Turske u donošenju ove inicijative – kaže on.

Međutim, naveo je, u proteklom periodu COVID-19 pandemija, sa svojim negativnim utjecajem na globalnom nivou, nažalost, dovela je i do zastoja u radovima na autoputu Sarajevo – Beograd.

– S druge strane, u trenutnoj fazi će se radovi na eksproprijaciji trase autoputa nastaviti i vidimo da se taj proces prati – rekao je Koc.

On vjeruje da će zastoji u procesu gradnje biti prevazideni što je prije moguće.

– S druge strane, realizacija ovog projekta će ne samo povećati regionalnu saradnju već će dati i primjer u kontekstu budućnosti BiH da Predsjedništvo BiH, u kojem su predstavnici tri konstitutivna naroda, može zajedničkim odlukama realizirati inicijative, što će predstavljati značajno ulaganje u prosperitetnu i stabilnu budućnost države – rekao je, između ostalog, turski ambasador u intervjuu za “Dnevni avaz”.