Biznis

bivši kosovski premijer

Haradinaj: Takse na robu iz BiH i Srbije ne treba ukidati, nego još povećati

01/10/2019

On je naveo da je kao premijer “pokazao ko je gazda u kući na Kosovu”, te da je “uspio zaustaviti ideju o razmjeni teritorija” i pokrenuti druge procese poput vojske i Zakona o Trepči

Lider Alijanse za budućnost i kandidat za premijera Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da taksu od 100 posto na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine i Srbije ne treba ukinuti, već povećati, prenosi Koha.

– Taksa je instrument za stvaranje izbalansirane vrijednosti za priznavanje, moramo da ga osnažimo da se razmijene priznanja. Velika je anomalija da Srbija traži nešto. Morali smo tražiti nešto kao žrtva, dakle, priznanje i plus izvinjenje ili odštetu, a kod nas se događa suprotno – rekao je Haradinaj.

On je naveo da je kao premijer “pokazao ko je gazda u kući na Kosovu”, te da je “uspio zaustaviti ideju o razmjeni teritorija” i pokrenuti druge procese poput vojske i Zakona o Trepči.

Haradinaj je istakao i kako Srbija ne treba tražiti nešto u zamjenu za priznanje, već kako treba priznati Kosovo, izviniti se ili platiti odštetu.

On je kazao i kako se neće vratiti koaliciji sa DPK-om, a na komentare da je rasturio koaliciju bez najave, rekao je da svoju namjeru nije mogao iznijeti koalicionim partnerima, jer “nije želio da ta vijest bude prenesena Aleksandru Vučiću”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.