Globus

Bivši premijer

Haradinaj: Kurtijeva izjava sramota za Kosovo

16/02/2020

Sporazumom koji je potpisan na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu predviđena je uspostava željezničkog prometa između Beograda i Prištine te završetak gradnje autoceste između ta dva grada

Bivši premijer kosovske vlade Ramush Haradinaj prokomentarao je izjavu Albina Kurtija, aktualnog kosovskog premijera, da su ugovori s Beogradom potpisani bez njegovog znanja i izjavio da je to sramota za Kosovo i da su SAD razočarane.

Ramush Haradinaj objavio je sliku na Facebooku, a u opisu naveo da je fotografija napravljena 30. januara tokom sastanka s predstavnicima resornih ministarstava, gdje se razmatrala saradnja sa Srbijom o izgradnji željeznice, prenosi Radio televizija Srbije.

“Kao premijer zemlje, prije dvije nedjelje pozvao sam radne grupe kosovske uprave civilnog zrakopolovstva i cestovnog prometa, odnosno predstavnike ministarstava, da ih obavijestim o pismu namjere za prugu koja će biti izgrađena sa Srbijom uz posredovanje ambasadora (Richarda) Grenella. Zamolio sam ih da budu oprezni i da ne pregovaraju niti da razgovaraju o bilo čemu što nije u skladu s Ustavom Kosova”, napisao je Haradinaj.

Dodao je da je tako trebalo da uradi i Albin Kurti, a ne da ponižava Kosovo i institucije govoreći da nije obaviješten.

“Ova izjava također je razočarala Sjedinjene Američke Države, jer je stvoren utisak da nismo jedinstveni u pogledu njihove potpore”, zaključio je Haradinaj.

Sporazumom koji je potpisan na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu predviđena je uspostava željezničkog prometa između Beograda i Prištine te završetak gradnje autoceste između ta dva grada.

To je bio prvi dogovor Kosova i Srbije poslije 14 mjeseci, nakon što je dijalog o normalizaciji odnosa dviju strana blokiran u studenom 2018. godine kada je Kosovo uvelo pristojbe od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.