Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hasanbegović: Blizu smo ispunjenja našeg cilja

hasanbegovic rama (1)

RAMA-GLAS intenzivno ulaže u tehnološko opremanje, tako da su već u ovoj godini instalirani i trenutno u fazi testiranja tri nova pogona – izjavio je u razgovoru za Fenu Nahid Hasanbegović, direktor kompanije RAMA-GLAS.

Pojašnjava da je riječ o kalionici stakla, koja je jedna od najvećih na Balkanu, automatskom skladištu s linijom za rezanje jumbo ploča stakla, te liniji za trostruko i četvorostruko termoizolaciono staklo jumbo veličine za proizvodnju stakla sa Super Spacerom, koji je veoma popularan i trenutno predstavlja svjetski hit u pasivnoj gradnji s najvećom energetskom učinkovitošću.

Ovi proizvodni pogoni su smješteni na novoj lokaciji u Vlakovu, a u toku ljeta planirano je i prebacivanje postojeće opreme na istu lokaciju. Hasanbegović ističe da je nova savremena proizvodna hala projektovana tako da omogućava savremeni tok izrade proizvoda i puno bolje uvjete za uposlenike.

-Prodajni salon naravno ostaje na istoj lokaciji u centru Sarajeva. Zahvaljujući još jednoj investiciji u upravljačke software bit ćemo ekspeditivniji i kupci će znati u svakom momentu u kojoj fazi izrade je njihova narudžba – kaže on.

Kompanija RAMA-GLAS je osnovana 1996., a kompanija HANO dvije godine poslije. Prve ozbiljne korake u poslovanju van Bosne i Hercegovine kompanija je napravila 2003. uvođenjem novih tehnologija kaljenja i emajliranja stakla u prvoj kalionici za Low-E staklo u regiji bivše države. Uslijedio je angažman na dva velika projekta na Karibima i u Holandiji, samo godinu dana poslije. Napredak kompanije je nakratko usporila svjetska finansijska kriza 2009., ali i u tim periodima se aktivno radilo na istraživanju i izradi specijalnog stakla u Meki – projekt koji su dobili u saradnji s njemačkom kompanijom, a pored žestoke konkurencije iz Evrope.

Danas RAMA-GLAS izvozi najviše u nordijske zemlje, Njemačku, Švicarsku, te mnogo drugih zemalja Evrope, Afrike i Karipskog otočja. Konkurencija su visoko tehnološki opremljene evropske fabrike koje sve više proizvoda rade u automatizaciji s vrlo malo radne snage.

Govoreći o počecima u poslovanju i stvaranju sopstvene firme Hasanbegović ističe da su taj period obilježili poslovi na sanaciji ratnih razaranja.

-Imali smo svega pet uposlenika. Moram priznati da su moje ambicije bile veoma skromne. Naime, uglavnom je to bila želja da se očuva ljudsko dostojanstvo i dokaže da smo u stanju nositi se sa svim izazovima tog vremena. Kako je vrijeme odmicalo, rasla je i ambicija za razvoj poslovanja. Tako smo tokom godina prerasli u grupaciju koja okuplja firme: RAMA-GLAS, HANO i HANO TRANS – navodi.

Nakon 20 godina uspješnog poslovanja Hasanbegović ističe da je to rezultat zajedničkih napora uposlenika i menadžmenta.

-Unapređenje poslovanja bazirano je na domaćinskom upravljanju i kontinuiranom praćenju svjetskih trendova tehnološkog razvoja. Naš razvoj se temelji na viziji menadžmenta i finansijskim sredstvima koja smo obezbjeđivali putem komercijalnih banaka, reinvestiranjem ostvarene dobiti i nešto manji dio putem robnih kredita ili podrške od naših dobavljača, kako opreme tako i repromaterijala – ističe.

Vrlo je zadovoljan rezultatima kompanije u prošloj godini. U poređenju s četiri minule godine u svakom pogledu RAMA-GLAS bilježi rast. Osim povećanja fizičkog obima proizvodnje, uključujući i finansijske pokazatelje, ostvarili su povećanje plasmana na izvozna tržišta, a istovremeno i proširili saradnju u Evropi i u SAD-u te Africi.

-Ovu godinu definitivno najviše će obilježiti realizacija naše najveće investicije od kada postojimo, a to je preseljenje u novoizgrađenu poslovnu zgradu. Trenutno smo fokusirani na završne aktivnosti za preseljenje firme u potpunosti, uz održavanje kvaliteta i kontinuiteta u ispunjavanju obaveza prema našim kupcima. Prostor za razvoj vidimo na domaćem i ino tržištu kroz povećanje redovnih isporuka i uvođenje novih kupaca. Što se tiče osvajanja novog tržišta i pridobijanja novih klijenata, za ovu godinu, sada već mogu da kažem da smo blizu ispunjenja našeg cilja – dodaje Hasanbegović.

RAMA-GLAS plasira proizvode na tržišta BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Austrije, Švicarske, Njemačke, Holandije, Norveške, Švedske, Nigerije, kao i SAD, uključujući Karibe.

-Nova infrastruktura s instalacijom savremenijih proizvodnih kapaciteta, omogućava nam mogućnost širenja i čini nas potpuno osposobljenim za nastup na spomenutim tržištima, a otvara mogućnost i za neka nova – ističe direktor.

Grupacija koja okuplja firme: RAMA-GLAS, HANO i HANO TRANS ima oko 270 uposlenika, a samo RAMA-GLAS zapošljava njih oko 140.

-Uzimajući u obzir da veliku pažnju posvećujemo tehnološkom napretku i praćenju svjetskih trendova, u poslovima koje mi radimo edukacija je permanentna, kako na internom tako i na eksternom planu. Svake godine primimo određeni broj pripravnika raznih struka, a kako brojke pokazuju, njih više od 70 posto ostanu i postanu naši stalni zaposlenici – kaže.

Želja za upjehom u poslovanju, ističe tjera ih da se umnogome ne bave analizama, već da rade na iznalaženju rješenja, prilagođavanju postojećim pravilima, kroz nastojanje da ispune što brže sve uvjete koji se pred njih postave i tako izbjegavaju zastoje u bilo kojoj aktivnosti. Najveću prepreku kod preuzimanja ino poslova, ističe Hasanbegović, predstavlja dobijanje ograničenih radnih dozvola. Naime, puna garancija za njihov proizvod podrazumijeva i montažu, a ograničenim dozvolama za rad je to u velikoj mjeri otežano.