Biznis

trebinje

Hercegovački med na tržištu Švedske

24/10/2019

"S obzirom na to da Švedska dosta ulaže u zdrav život nismo iznenađeni što je prihvaćena naša ponuda, jer hercegovačkom medu, punom ljekovitih trava i bilja, rijetko koji može da konkuriše", naveo je Dutina

Agrarni fond grada Trebinja pronašao je put za izvoz meda u Švedsku koji bi u tu zemlju trebalo da bude plasiran najakasnije za petnaestak dana, rekao je Srni direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina.

Prvi kontingent meda od 500 kilograma prošao je sve analize koje su pokazale da je ovaj hercegovački proizvod vrhunskog kvaliteta, a da bi u potpunosti sve bilo spremno za plasman ostali su još da se završe manji administrativni poslovi.

“S obzirom na to da Švedska dosta ulaže u zdrav život nismo iznenađeni što je prihvaćena naša ponuda, jer hercegovačkom medu, punom ljekovitih trava i bilja, rijetko koji može da konkuriše”, naveo je Dutina.

On je napomenuo da je za početak dogovoren plasman 500 kilograma meda koji je isljučivo otkupljen od lokalnih trebinjskih pčelara, te da ne sumnja da će potražnja za ovim, ali i drugim proizvodima iz “Hercegovačke kuće” kojom gazduje Agragni fond, u narednom periodu biti još veća.

“Naš plan je da otvorimo `Hercegovačku kuću` i u Beogradu što bi, s obzirom na strukturu turista, značilo i prodor tradicionalnih proizvoda iz Hercegovine u neke druge zemlje”, istakao je Dutina i naglasio da bi se na taj način stvorili i uslovi za još veći otkup, što bi ovdašnjim proizvođačima olakšalo plasman proizvoda.

Agrarni fond i grad Trebinje prošle i ove godine realizovali su, između ostalog, tri programa podrške pčelarima početnicima za proširenje pčelinjaka.

Trebinjski pčelar Lazar Sorajić, koji svoj med plasira u “Hercegovačku kuću”, rekao je da nije znao da će ovaj ljekoviti proizvod putovati za Švedsku, ali da se nada da će Šveđani, kada se uvjere u kvalitet meda, biti zainteresovani i za druge tradicionalne proizvode sa ovog područja.

“Zahvalni smo Agrarnom fondu i gradu Trebinju što, putem različitih vidova pomoći, daju šansu poljoprivrednim proizvođačima i motivišu ih da se bave poljoprivredom”, dodao je Sorajić.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.