Hidroelektranu “Buk Bijelu” gradit će dva preduzeća iz elektrosektora RS-a

Buk Bijela

U Trebinju je danas potpisan Ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje Hidroelektrane (HE) “Buk Bijela”.

Vlada RS-a ranije je dodijelila koncesiju na 50 godina za izgradnju i korištenje HE „Buk Bijela“ na Drini preduzeću „Elektroprivreda RS-a“ i „Hidroelektranama na Drini“ iz Višegrada, a vrijednost investicije je 382.407.793 KM.

Procijenjena instalirana snaga HE “Buk Bijela” iznosi 93,52 megavata.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović smatra da će realizacijom ovog projekta RS imati znatno bolju poziciju na energetskoj mapi ne samo jugoistočne Evrope nego Evrope uopće.

Istakla je i da je već dosta posla urađeno kada je riječ o pripremnim radovima, imovinskopravnim odnosima, ekološkoj dozvoli, lokacijskim uvjetima, što će značajno ubrzati cijeli proces.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić je rekao da će HE “Buk Bijela” biti vlasništvo RS-a i „Elektroprivrede RS-a“, koji će biti zaduženi da ovaj projekt dovede do kraja u punom kapacitetu.

I v.d. generalnog direktora “Elektroprivrede RS-a” Željko Kovačević je dodao da je dosad u istraživanje, izradu studije i projektne dokumentacije, te u eksproprijaciju investirano oko 8,5 miliona eura, dok se direktor “Hidroelektrana na Drini” Mile Lakić nada da će se za godinu dana stvoriti svi konkretni uvjeti da bi se krenulo u konačnu izgradnju.

Koncesija obuhvata pripremni period u trajanju od 12 mjeseci, za izradu projektne dokumentacije i pribavljanje svih potrebnih dozvola, počevši od datuma stupanja na snagu ugovora.

Period izgradnje iznosi 60 mjeseci i odvijat će se u određenim fazama i rokovima.