Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HIFA OIL kupila “Terminale” Željezare Zenica

Hifa

HIFA OIL kupila je “Terminale” Željezare Zenica. Kupovinom “Terminala” HIFA OIL postaje kompanija za trgovinu i distribuciju nafte sa najvećim privatnim terminalima u Bosni i Hercegovini, čime je tržišna pozicija ove kompanije znatno poboljšana.

– Kupovina “Terminala” osim jačanja konkurentskih prednosti HIFA OIL omogućit će sigurnost snabdijevanja tržišta naftom na duži rok. HIFA OIL je sada u poziciji da kao kompanija sa najvećim privatnim terminalima u zemlji, bude porektač razvoja cestovnog i željezničkog saobraćaja. Također, na ovaj način HIFA OIL daje doprinos razvoju industrije Zenice i cijele BiH», izjavio je Venan Hadžiselimović izvršni direktor HIFA OIL.

Kupovina „Terminala“ obavljena je temeljem javnog poziva a sam postupak kupoprodaje je izvršen procesom privatizacije. Kapacitet nadzemnih i podzemnih rezervoara „Terminal tečnih goriva Zenica“ je 12.840,00 m3.

Trenutno stanje “Terminala” je takvo da zahtijeva njegovo osposobljavanje, ali i dodatna investiranja. Sve što je dotrajalo, oštećeno ili nije u skladu sa modernim tehničko – tehnološkim zahtjevima bit će zamijenjeno, a zamjene obavezno uključuju digitalizaciju sistema u terminalu, uvođenje sistema grijanja u tankove gdje je to neophodno zbog vrste derivata, rješavanje pitanja kolske vage, pa čak i samo rješavanje kvalitetnijeg pristupa terminalu, itd.

– Osim spašavanja “Terminala” od daljnjeg propadanja, njegovim stavljanjem u funkciju tržište će dobiti kvalitetan i dugoročan sistem sanabdijevanja derivatima, sa utovarom na jednom mjestu u BiH svih vrsta derivata u uvjetima jednog modernog, reprezentativnog i evropski organiziranog terminala. Pokretanjem rada “Terminala” rješava se i dugogodišnje pitanje statusa značajnog broja radnika Željezare Zenica d.o.o. Zenica. Takođe smatramo da će pokretanjem rada “Terminala” generirati lančani razvoj mnogih pojedinačnih firmi, što će doprinijeti u konačnici većem privrednom zamahu cijele Zeničko – Dobojske regije, i Bosne i Hercegovine u cjelini», pojašnjava Hadžiselimović.

HIFA OIL je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20% udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivate na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama regiona. Zajedno sa kompanijama kćerkama EURO ROAL, EURO METALI, EURO STIL, EURO POWER, PETROBIT, BITROL Slovenija, te njemačkim LB.Profile, HIFA OIL zapošljava ukupno 257 radnika.